Juhtúrós tócsipizza

Tócsi??? Az meg mi? Ahány tájegysége van Magyarországnak, körülbelül annyi alternatív elnevezése van ennek az ételnek. Hívják cicegének, tócsinak, tócsninak, lapcsánkának, kremzlinek, krumpliprószának, görének, plecsninek, ......
Lényegében véve nyers reszelt krumpli és liszt keveréke, amit ízesíthetünk fokhagymával, sóval, borssal, vagy akár tepertővel. Nálunk a Bakonyban tejföllel fogyasztjuk.

Előkészítés: 20 perc, sütés: 30 perc

Hozzávalók:

1 kg burgonya
só, bors
4-5 csapott ek. liszt
2 tojás
3-4 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
20 dkg juhtúró
kis pohár tejföl
kolbász
trappista, vagy más jól olvadó sajt
újhagyma
medvehagyma
napraforgóolaj a sütéshez

Hámozzuk meg a krumplikat és reszeljük le a nagyobb lyukú sajtreszelőn. Sózzuk ízlés szerint, és hagyjuk állni pár percig. Ha már levet eresztett, akkor nyomkodjuk ki alaposan és keverjük hozzá a lisztet, reszelt fokhagymát, hagymát, valamint borsozzuk ízlésünknek megfelelően. Ha szükséges sózunk még utána, majd keverjük bele a tojásokat. Serpenyőben hevítsünk fel kevés olajat. Krumplis keverékből annyit tegyünk a serpenyőbe, hogy körülbelül két centi vastagon borítsa be a serpenyő alját. Pár perc után fordítsuk meg és süssük meg a másik felét is.


 Miközben sütjük a tócsikat melegítsük elő a sütőnket körülbelül 180 °C-ra.
A kész tócsikat tegyük kiolajozott tepsibe, vagy sütőpapírra. Keverjük össze a juhtúrót a tejföllel és kenjük meg vele a tócsikat. Szórjuk meg a tetejét egy kevés medvehagymával, kolbásszal, majd jöhet a sajt és az újhagyma. Tegyük sütőbe, és süssük körülbelül 20-25 percig.
A már kész tócsik tetejét megkenhetjük még egy kis tejföllel.

Jó étvágyat!

Tipp:

Természetesen bármilyen feltéttel elkészíthető.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések