Citromkrém - "Lemon curd"

A citromkrém igen nagy népszerűségnek örvend az angolszász országokban. Itthon is lehet kapni egy-egy hipermarketben, de szerintem érdemesebb pár percet ráfordítani, és otthon elkészíteni.

Előkészítés: 10 perc, elkészítés 10-15 perc

Hozzávalók:

2 db egész tojás
50 g vaj
80-100 g kristálycukor (szeretem egy részét házi vaníliás cukorral helyettesíteni)
2 közepes citrom leve is héja

Reszeljük le a citromok héját, majd facsarjuk ki a levüket. Szűrjük át a citromlevet, hogy a rostokat, és a magokat eltávolítsuk. Közben egy hőálló tálban gőz felett olvasszuk fel a vajat. Ügyeljünk arra, hogy a tál ne érjen bele a vízbe, mert nem a tojások megfőzése a cél. Adjuk hozzá a cukrot és kevergessük egy kézi habverővel, amíg nagyjából fel nem olvad. Folyamatos keverés mellett adjuk hozzá egyesével a tojásokat. Óvatosan keverjük hozzá a citromlevet és a citromok héját, majd főzzünk belőle sűrű krémet. A cukor mennyiségét, azért nem adtam meg pontosan, mert mindenkinek a saját ízlésére bízom, hogy mennyire szereti édesen.

Egy felhasználási mód. A sütemény receptjét nemsokára olvashatják a blogon! ;)


Tipp:

Házi vaníliás cukrot nagyon gyorsan és egyszerűen készíthetünk. Egy kikapart vanília rúd héját dobjuk bele egy üvegbe, és töltsük fel körülbelül fél kiló kristálycukorral. Naponta egyszer rázzuk jól össze, és pár nap elteltével már ki is próbálhatjuk az aromáktól mentes vaníliás cukrunkat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések