Fokhagymás tejben pácolt tőkehalfilé besamel mártással

A karácsonyi időszakot leszámítva elég kevés halat fogyasztunk. Szerény véleményem szerint, több halat kellene fogyasztanunk. Itt egy pofon egyszerű recept, ami remélem mindenkinek meghozza a kedvét a halevéshez.

Előkészítés: 10 perc, sütés/főzés: 10 perc

Hozzávalók:

tőkehalfilé
vaj a sütéshez

Páchoz:
1/2 liter tej
3-5 gerezd fokhagyma
1 ág friss rozmaring
só, bors, szerecsendió

Besamel mártáshoz:

10-15 dkg vaj
2 ek. finomliszt
páclé átszűrve
friss petrezselyem
medvehagyma, vagy metélőhagyma
5 dkg reszelt sajt

Mossuk meg, és fektessük a halfiléket egy tálba. Öntsünk rá annyi tejet, ami teljesen ellepi a filéket. Reszeljük bele a fokhagymát, és fűszerezzük ízlés szerint. Pár órán át  hagyjuk pácolódni a hűtőben. (Lehet  akár egész éjszakán át is.)


Serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés vajat. Picit csepegtessük le a halfiléket, és  pár perc alatt süssük szép aranybarnára mindkét oldalukat.
Közben olvasszuk meg a mártáshoz a vajat, és tegyük bele a lisztet. Kis lángon folyamatos kevergetés mellett "pirítjuk" meg a lisztet, de ügyeljünk arra, hogy ne kapjon színt. 1-2 perc után húzzuk félre, és folyamatos kevergetés mellett óvatosan adjuk hozzá a hal leszűrt páclevét. Keverjük csomómentesre, majd tegyük vissza a gázra. Ha túl sűrű a mártás, lehet hígítani tejjel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha már elértük a kívánt sűrűséget, húzzuk félre. Keverjük bele a friss, durvára vágott petrezselymet, medvehagymát (vagy metélőhagymát), valamint a sajtot.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések