Kolbászos - medvehagymás muffin



Többnyire az emberek fejében a muffin édes, csokoládés esetleg gyümölcsös formában jelenik meg, pedig a sós muffinok kitűnő alternatívái lehetnek például a pogácsáknak. Érdemes kipróbálni más sós kombinációkat is! Csak arra kell figyelni, ha az összetevőknek is van sótartalma, akkor kevesebb sót kell a tésztához hozzáadni.

Előkészítés: 10 perc, sütés: 20 perc, 180°C (légkeverésen 160 °C)

Hozzávalók (24 kisebb muffinhoz):

2 bögre finomliszt
1 tk. só
1 csomag sütőpor
2 közepes egész tojás
10 dkg olvasztott vaj
1 bögre tej
egy csokor friss vagy fagyasztott medvehagyma
fél szál füstölt parasztkolbász
5-10 dkg Edami sajt tésztába + egy kevés a tetejére

Melegítsük elő a sütőt és olajozzuk ki a muffin formákat.A kolbász és a medvehagyma kivételével keverjük össze a hozzávallókat. Vágjuk össze a medvehagymát és keverjük bele a tésztába. A kolbászról szedjük le a „héját”, és kockázzuk fel kisebb darabokra. A kolbászdarabokat forgassuk meg egy kevés lisztben, majd ezt is keverjük hozzá a tésztánkhoz. /Nem fog olyan könnyen a tészta aljára süllyedni a kolbász, ha belisztezzük./ Minden egyes lyukba annyi tésztát tegyünk, hogy körülbelül a forma 2/3-ig érjen.Tetejét megszórjuk reszelt sajttal és mehet a sütőbe. Közepes rácsmagasságon sütjük 20 percig.

Tipp:

Ha valódi bélbe van töltve a kolbász érdemes egy kicsit folyó víz alatt benedvesíteni a külsejét, mert így könnyebben le lehet húzni a „héját”.
Amennyiben nincs otthon medvehagyma, akkor helyettesíthetjük újhagymával is.
Ha szilikonos formában sütjük a muffinokat mindig legyen külön egy forma a sós muffinoknak, mert könnyen átveszi a forma például a hagyma ízét. Saját ízlelő bimbóimon tapasztaltam meg, hogy hiába mossa el az ember a formát, ha abban süt utána édes muffint „érdekes” íz hatást érhet el! :P

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések