Spenótos bolognai tekercs


Bolognai általában spagetti vagy pizza feltét formájában lebeg a szemünk előtt, miközben jó nagyokat nyelünk. Ez a recept inkább a pizzához áll közel, de csak a tésztája miatt, de ne rohanjunk ennyire előre! :) Ez a fogás nem csak ebédre kitűnő, de vendégváró falatnak is első osztályú. Még a spenótot nem kedvelő főkóstolónál is nagy sikert aratott ez a recept!


Spenótos bolognai tekercs
Előkészítés: 60 perc; sütés: 25 perc

Hozzávalók:

Tésztához:

400 g finomliszt (BL55)
200 g fagyasztott spenót
1 tasak élesztő
0,5-1 dl tej vagy víz (függ attól mennyi levet ereszt a spenót)
kevés cukor
1 tk. só
5 ek. olivaolaj

Bolognai raguhoz:

30 dkg darált sertéshús (comb)
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 ek. olivaolaj
1 tk. bazsalikom
1,5 tk. oregána
1/2 tk. rozmaring
1/2 tk. pirospaprika
só, bors ízlés szerint
kb. 3 dl paradicsompüré

Mérjük ki a lisztet egy tálba, majd csináljunk egy mélyedést a liszt közepébe. Keverjük össze a tejet/vizet az élesztővel és egy nagyobb csipet cukorral, majd öntsük a liszt közepébe. Konyharuhával lefedve futassuk fel az élesztőt (10 perc). Ezután hozzáadhatjuk a többi hozzávalót és addig dagasszuk a tésztánkat, amíg szép levegős nem lesz, és el nem válik az edény falától. Meleg helyen, letakarva további 30-40 percig kelesszük. 

Amíg kel a tészta, addig elkészíthetjük a ragunkat. A hagymát pároljuk üvegesre kevés oliva olajon, majd adjuk hozzá fokhagymát (ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz!!) Mikor már érezzük a fokhagyma illatát, mehet hozzá a darált hús. Pároljuk puhára, majd sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a paradicsom pürét és a többi fűszert és pároljuk össze. Ha kész tegyük félre, és hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztánkat gyúrjuk át még egyszer,majd nyújtsuk egy meglisztezett deszkán körülbelül fél centi vastagra. Ügyeljünk arra, hogy feltekerve ne legyen hosszabb a tepsinknél (40-50 cm). Kenjük meg a bolognai raguval. A tészta szélénél 1-2 centit hagyjunk szabadon, majd tekerjük fel a tésztánkat, és tegyük egy megolajozott sütőpapírral kibélelt tepsibe. Vágjuk be a tetejét pár helyen, majd kenjük meg kevés olajjal. 200 °C-os (légkeverésen 180 °C) sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Tipp:

Ha a kimért tésztát egy fél percre betesszük melegedni a mikróba, akkor hamarabb felfut az élesztő, és kel meg a tészta.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések