Tészta medvehagymás pestoval


A magyar konyha most fedezte fel újra magának a medvehagymát. Szerencsére én a Bakonyban nőttem fel és édesanyám rendszeresen készít medvehagymával ételeket. Ízvilága igen intenzív, mégsem olyan tolakodó, mint a fokhagymáé. Mondjuk, azért nem ajánlom, hogy ezt az ételt a munkahelyen fogyasszuk el, mert lehet kikergetjük a kollegákat a világból. :P Medvehagyma kitűnő alternatívája lehet a bazsalikomnak, valamint veganok is fogyaszthatják ezt a pesto-t, mert semmilyen állati terméket nem tartalmaz! :)

Előkészítés: 5 perc, főzés: 10 perc

Hozzávalók:

nagy csokor medvehagyma
¾ tk. só
1 kisebb citrom leve és héja
3 ek. összetört, vagy darált dióbél
4-5 ek. olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
Csomagoláson megadott módon kifőzött tészta
Parmezán vagy öreg pepato /illetve ki mit szeret/

Tisztítsuk meg és mossuk meg a hozzávalókat. Ha a medvehagymán rajta van a vastag levélnyél, azt távolítsuk el. Tegyük az összes hozzávalót egy turmixgépbe, és pürésítsük össze, míg egyenletesen krémes nem lesz /természetesen, ha nincs otthon turmixgép, botmixer is megfelel erre a célra/. Keverjük össze ízlés szerint a tésztával, a tetejét szórjuk meg sajttal és frissen őrölt borssal /ha nem pepato sajtot használunk/. A pepato sajt különlegessége a benne lévő egész borsokban rejlik, így miközben reszeljük egy kis frissen őrölt borssal is megszórjuk az ételt. Az egészen lágy, friss pepato sajttól a parmezán keménységűig mindenki kiválaszthatja az ízlésének megfelelőt.

Tipp:

A pesto-t érdemes egy kicsivel korábban elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek!

Figyeljünk oda, hogy a friss medvehagymának sokkal csípősebb az íze, mint a pár naposnak! Amennyiben ilyenhez sikerült hozzájutunk a fokhagymát akár teljesen ki is hagyhatjuk  pestonkból.

Ha a medvehagyma elég friss akár két hétig is eláll a hűtőben, de ha tudjuk, hogy nem fog elfogyni, abban az esetben nyugodtan eltehetjük a fagyasztóba későbbre.

Azoknak, akik húsimádók, vagy esetleg másnap egy kicsit meg akarják bolondítani a pesto-t, azoknak a következőt ajánlom: Egy kevés parasztkolbászt pirítsunk meg egy száraz serpenyőben. Zárjuk el a gázt, majd keverjük hozzá a pesto-t.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések