Földimogyorós sütemény

Előre is elnézést kérek azoktól, akiknek mogyoró allergiája van!!
Földimogyoró, mint süteménybe?  Az emberek elsőre nem süteményre asszociálnak, ha meghallják azt, hogy földimogyoró. Hamarabb jut eszünkbe az, hogy sörözés vagy filmezés közben majszoljuk, esetleg borkorcsolyaként fogyasszuk el.De ha jól végiggondoljuk nem is olyan elborult gondolat édességet készíteni belőle! A Snickers sem sós! :)

Előkészítés: 10 perc, sütés: 40-45 perc 180°C (légkeverésen 160 °C)

Hozzávalók:
1 bögre finomliszt
1 bögre darált földimogyoró
1 tasak sütőpor
2 vaníliás cukor
1/4 bögre kristálycukor
½ bögre tej
1 nagyobb méretű egész tojás (vagy 2 kisebb)
10 dkg olvasztott vaj
Ribizli lekvár (töltelék)

Melegítsük elő a sütőt. Vajazzunk ki egy kerek sütőformát, majd lisztezzük ki. Bögrés sütemények nagyon könnyen, pár perc alatt elkészíthetőek. Mindegy milyen bögrét használunk, de a hozzávalók kiméréséhez ugyanazt a bögrét kell használni, az arányok miatt!!! Egy keverőtálba mérjük ki a lisztet, földimogyorót, cukrot, majd adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a sütőport. Keverjük össze egy kanállal. Jöhetnek a folyékony hozzávalók. Csomómentesre keverjük ki, majd a tészta felét öntsük bele a formába és oszlassuk el egyenletesen. Pár evőkanál ribizli lekvárral kenjük meg, ügyelve arra, hogy hagyjunk egy kis peremet, mert ha a lekvár kifolyik, megéghet. Egyenletesen folyassuk rá a tészta másik felét a tetejére és egyengessük el. Végül már csak a díszétes marad. Én most erre a célra zabpelyhes-aszaltgyümölcsös müzlit választottam és megszórtam a tetejét egy kis vaníliás cukorral. Müzli helyett grillázst is szórhatunk a tetejére.
Sütő rácsát tegyük középső állásba és süssük kb. 40-45 percig. /Függ a sütőtől, érdemes inkább 2x20 percre állítani a sütőt, nehogy megégjen./

Tipp:

Lekvár helyett lehet friss vagy befőtt meggyet beletenni, azzal is isteni. Ebben az esetben a meggyet keverjük össze egy kevés liszttel, és így keverjük hozzá a már kész tésztához. A lisztre azért van szükség, mert mikor megszívja magát nedvességgel egy kicsit besűrűsödik körülötte a tészta és nem fognak a gyümölcsdarabok lesüllyedni a tészta aljára és ott leragadni.

Grillázst igen egyszerű készíteni. Egy száraz tapadásmentes serpenyőbe szórjunk cukrot és melegítsük addig, amíg felolvad és kezd aranybarna színe lenni, ekkor keverjük bele a durvára tört dióbelet, keverjük össze és tegyük egy tálra kihűlni. Ügyeljünk arra, hogy a karamellizált cukor ne égjen meg. Ha kihűlt már könnyedén akár kézzel is rámorzsolhatjuk a sütemény tetejére.
/Sajnos a maradék karamellizált cukor, amint kihűl, megkeményedik a serpenyőben. Érdemes egy kicsi vizet önteni a serpenyőben, majd felforralni. Szépen vissza fog oldódni a karamell.
Azoknak akik nem szeretnek így bíbelődni azoknak a sütős megoldást ajánlom! Picit megolajozott sütőpapírra vagy alufóliára szórják a diót és rá a cukrot és dobják be a sütőbe!/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések