Kalandozások a kínai gasztronómia világában I.

Pár hete volt szerencsém részt venni egy kínai főzőtanfolyamon, ahol betekintést nyerhettünk a kínai konyhaművészet alapjaiba. Az ott szerzett tudást szeretném most megosztani a kedves olvasókkal. Remélem másoknak is annyira fog ízleni, mint nekem. Ha pedig csak egy jó kínait szeretne az ember enni, akkor csak ajánlani tudom Szegeden a Kínai Nagy Fal éttermet!

Csípős-savanyú leves


Elsőre hihetetlen soknak tűnt a felhasznált ErősPista mennyisége, de hiszitek, vagy sem ennyi tényleg kell bele! Persze, ha nem szeretitek a csípőset, akkor érdemes kevesebbet beletenni!

Hozzávalók:

1,5 liter natúr húslé
főtt sertés vagy csirkehús
szeletelt bambuszrügy
fafülgomba (előtte 10 percig vízben áztatni, h szárított!)
1 répa
1 nagy ek. ErősPista
csapott ek. só
1 ek. sötét szójaszósz
1 ek. rizsecet (helyette ½ ek. almaecetet is lehet használni)
1 ek. 20 %-os háztartási ecet
2-4 púpos ek. burgonyakeményítő
1 egész felvert tojás
pár csepp szezámolaj
1 szál újhagyma

A húslevet egy wokban feltesszük melegedni. A főtt húst, bambuszt, fafülgombát, valamint répát felszeleteljük és beletesszük a húslébe. ErősPistával, szójaszósszal, sóval, rizsecettel és háztartási ecettel ízesítjük a levest. A burgonyakeményítőt kevés vízzel csomómentesre keverjük és a forrásban lévő levesbe kanalanként adagoljuk, amíg el nem érjük a kívánt sűrűséget, majd folyamatos keverés mellett a felvert tojást is hozzáadjuk a leveshez /ha lassabban keverjük a levest nagyobb tojásdarabokat kapunk/. Végén még pár csepp szezámolajjal ízesítjük és megszórjuk apróra vágott újhagymával.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Zöldséges sertéshús



Ebben a receptben lényegében szabadon kombinálhatjuk a zöldségeket az ízlésünknek megfelelően, illetve a sertéshús helyett csirkét, marhahúst vagy akár halat is használhatunk. Ha rizzsel fogyasztjuk érdemes egy kicsivel több szaftot készíteni, de ha csak magában fogyasztjuk, az alábbiak szerint érhetjük el a tökéletes eredményt.

Előkészítés: 15 perc, főzés: 10-15 perc

Hozzávalók

3 db halványító zellerszár
1 piros kápia paprika
kb. 2 marék bambuszrügy
1 répa
kb. 2 marék fafülgomba (előtte 10 percre be kell ásztani, ha szárított)
hüvelykujjnyi friss gyömbér
3 szál zöldhagyma
½ kg sertés karaj
½ dl rizsbor vagy fehérbor
1,5-2 dl víz
1 púpozott tk. só
1 ek. szójaszósz
2 ek. osztrigaszósz
kukoricakeményítő

Páchoz:
1 csapott tk. só
1 egész tojás
1 púpos evőkanál kukoricakeményítő
kevés víz
napraforgóolaj a sütéshez

A karajt hajszálvékony csíkokra szeljük, majd egy keverőtálba rakjuk, majd sózzuk és hozzáadjuk a tojást, kukoricakeményítőt és a vizet. Jól összekeverjük és állni hagyjuk, amíg összevágjuk a többi hozzávalót. Az így készült pác megvédi a húst a kiszáradástól és finom omlós lesz. Wokban 1,5 merőkanál napraforgóolajat nagy lángon, vagy fokozaton felforrósítunk. Ha már elértük a kellő hőmérsékletet beletesszük a húst és folyamatos keverés mellett addig sütjük, amíg el nem veszti a rózsaszínes árnyalatát és kifehéredik, majd először hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért. Pár másodperc múlva jöhet az újhagyma és egy kevés rizsbor. A többi zöldséget csak ezt követően adjuk hozzá. Folyamatos keverés mellett, pár perc alatt összepároljuk a hozzávalókat, majd 1,5-2 dl vízzel felöntjük, sózzuk, hozzáadjuk a szójaszószt és az osztrigaszószt. Két-három perc alatt készre pároljuk és kevés vízzel elkevert kukoricakeményítővel besűrítjük.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sült tészta


Ez a mindenki által jól ismert igen könnyen, pár perc alatt elkészíthető köret. Használhatunk hozzá spagetti tésztát vagy rizstésztát. Ha rizstésztával készítjük az ételt, ügylejünk arra, hogy ne főzzük, hanem csak forró vízben hagyjuk állni pár percet, majd szűrjük le.

Előkészítés: 10 perc, főzés: 8 perc

Hozzávalók:

kb. ¼ fejes káposzta (kisebb fej)
1 szál újhagyma
1 szál répa
napraforgóolaj
2 csomag spagetti tészta
2 púpos ek. só
2 ek. szójaszósz

A tésztát sós vízben előre főzzük ki a csomagoláson megadott leírás alapján.
Háromnegyed merőkanál napraforgóolajat forrósítsunk fel egy wok serpenyőben, majd szórjuk bele az előre apróra szeletelt káposztát, répát és újhagymát. Két-három percig pároljuk a zöldségeket, majd adjuk hozzá a tésztát és keverjük jól össze a zöldségekkel. Körülbelül három perc elteltével, ha már jól összepirultak a zöldségek a tésztával hozzáadjuk a sót és a szójaszószt. Alaposan összekeverjük és kész is.

Tipp:
Forrásban lévő sós vízbe tegyük bele a tésztát. Miután újra elkezd forrni zárjuk le alatta a gázt, és lefedve kb 8-10 perc alatt készre főzzük. Ezzel a módszerrel gázt vagy áramot spórolhatunk, a tészta nem ragad le az edény aljára és nehezebb is szétfőzni.
Ha zöldséges sertéshúshoz hozzákeverjük a kifőtt tésztát és hagyjuk egy kicsit összepirulni a hússal, akkor ezzel két legyet ütünk egy csapással! :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Vajban sült fokhagymás csirke


A név megtévesztő, mert valójában margarinnal készül ez az étel. Ha vajjal készítenék a Kínai étteremben, akkor a vaj magas víztartalma miatt minden tiszta gőz lenne, így ha ezt el szeretnénk kerülni vaj helyett, használjunk margarint ehhez az ételhez.

Előkészítés: 15 perc, főzés: 10 perc

Hozzávalók:

2 fej vöröshagyma nagyobb kockákra vágva
3 hegyes erős zöldpaprika
2 kápia vagy pritamin paprika
1 fej fokhagyma
1 nagyobb csirkemell (kb. 75 dkg)
1 ek. ErősPista
1 ek. cukor
2 ek. osztrigaszósz
20-25 dkg margarin

Pác:
1 tk. só
1 tk. tojás
1 púpos ek. burgonyakeményítő
kevés víz

A csirkét vágjuk fel hajszálvékony csíkokra, majd keverjük hozzá a tojást, sót, burgonyakeményítőt és egy kevés vizet. Hevítsük fel a margarint egy wokban. Ha már forr, tegyük bele a csirkét és kb. 2 percig süssük, majd adjuk hozzá a fokhagymát. Egy-két perc elteltével hozzáadhatjuk a paprikákatés a hagymát, majd ízesítsük sóval, cukorral, ErősPistával és osztrigaszósszal. Jól keverjük össze, fél perc és kész! :)
Tipp: Ilyenkor még csak hűtőházi vagy import erős paprikát lehet venni, amik kevésbé csípősek, mint a nyáron vásárolt. Ha nyáron készítjük ezt az ételt és nem akarjuk nagyon erősre, akkor ezt tartsuk észben!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Édes-savanyú csirke


Én személy szerint, ha legközelebb készíteni fogom, nem teszek bele ennyi cukrot, szerintem túl édes volt.

Előkészítés: 10 perc, főzés: 15 perc

Hozzávalók:

1-1,5 liter napraforgóolaj
1,5 csirkemell
1 alma

Bundához:

2 tojás
3 púpos ek. finomliszt
4 púpos ek. kukoricakeményítő
1-1,5 kk. só
1-2. ek napraforgóolaj
kevés víz

Szószhoz:

1 merőkanál napraforgóolaj
2 púpos ek. sűrített paradicsom
8 púpos ek. cukor
1,5 ek. 20%-os ecet
1-1,5 dl víz (ha nem sűrített paradicsommal dolgozunk, akkor kevesebb kell)
2 ek citromlé
1 felkockázott alma

Bundához hozzávalóit keverjük össze egy tálban annyi vízzel, hogy nokedli állagú tésztát kapjunk. A csirkemellet vágjuk nagyobb darabokra és keverjük bele a bundába. Forró, bő olajban süsük kb 10-12 percig majd szűrjük le. Miközben sül a csirke elkészíthetjük a szószt. Hevítsük fel az olajat, majd keverjük hozzá a paradicsomot és egy-két percig pirítsuk az olajban, majd adjuk hozzá a cukrot, ecetet, citromlevet és egy kevés vizet, ha szükséges. Ha már jól összeforrt adjuk hozzá a felkockázott almadarabokat és pároljuk össze körülbelül két perc alatt. Forgassuk bele a kisült csirkefalatokat és szórjuk meg szezámmaggal.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sült banán


Ha már egyszer Édes-savanyú csirkét csinálunk, akkor desszertnek tökéletes lehet utána egy kis sült banán! :)


Hozzávalók:
napraforgóolaj sütéshez
2-3 banán

Bundához:

5 nagyon púpos ek. finomliszt
2 púpos ek. kukoricakeményítő
kevés víz
fél tk. só
1-2 ek. olaj
½ csomag sütőpor

A lisztet, keményítőt keverjük el annyi vízzel, hogy sűrű palacsinta (gofri) állagú tésztát kapjunk, majd adjuk hozzá a sót, olajat és a sütőport. Szeleteljük fel a banánt nagyobb darabokra és forgassuk bele a tésztába, majd süssük ki bő, forró olajban. Mézzel, karamell vagy gyümölcsöntettel tálaljuk.

Tipp:

A tésztát mikor keverjük mindig csak egy irányban szabad keverni, akkor lesz megfelelő a tésztánk!
Ezzel a bundával süthetünk zöldségeket is, de akkor egy kicsivel több sót kell hozzáadni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések