Tészta medvehagymás pestoval
A magyar konyha most fedezte fel újra magának a medvehagymát.
Szerencsére én a Bakonyban nőttem fel és édesanyám rendszeresen készít
medvehagymával ételeket. Ízvilága igen intenzív, mégsem olyan tolakodó, mint a
fokhagymáé. Mondjuk, azért nem ajánlom, hogy ezt az ételt a munkahelyen
fogyasszuk el, mert lehet kikergetjük a kollegákat a világból. :P Medvehagyma
kitűnő alternatívája lehet a bazsalikomnak, valamint veganok is fogyaszthatják
ezt a pesto-t, mert semmilyen állati terméket nem tartalmaz! :)
Hozzávalók:
nagy csokor
medvehagyma
¾ tk. só
1 kisebb
citrom leve és héja
3 ek.
összetört, vagy darált dióbél
4-5 ek.
olíva olaj
2 gerezd
fokhagyma
Csomagoláson
megadott módon kifőzött tészta
Parmezán vagy öreg pepato /illetve ki mit szeret/
Tisztítsuk meg és mossuk meg a hozzávalókat. Ha a
medvehagymán rajta van a vastag levélnyél, azt távolítsuk el. Tegyük az összes
hozzávalót egy turmixgépbe, és pürésítsük össze, míg egyenletesen krémes nem
lesz /természetesen, ha nincs otthon
turmixgép, botmixer is megfelel erre a célra/. Keverjük össze ízlés szerint
a tésztával, a tetejét szórjuk meg sajttal és frissen őrölt borssal /ha nem pepato sajtot használunk/. A
pepato sajt különlegessége a benne lévő egész borsokban rejlik, így miközben
reszeljük egy kis frissen őrölt borssal is megszórjuk az ételt. Az egészen
lágy, friss pepato sajttól a parmezán keménységűig mindenki kiválaszthatja az
ízlésének megfelelőt.
Tipp:
A pesto-t érdemes egy kicsivel korábban elkészíteni, hogy
összeérjenek az ízek!
Figyeljünk oda, hogy a friss medvehagymának sokkal csípősebb
az íze, mint a pár naposnak! Amennyiben ilyenhez sikerült hozzájutunk a
fokhagymát akár teljesen ki is hagyhatjuk
pestonkból.
Ha a medvehagyma elég friss akár két hétig is eláll a hűtőben,
de ha tudjuk, hogy nem fog elfogyni, abban az esetben nyugodtan eltehetjük a
fagyasztóba későbbre.
Azoknak, akik húsimádók, vagy esetleg másnap egy kicsit meg
akarják bolondítani a pesto-t, azoknak a következőt ajánlom: Egy kevés
parasztkolbászt pirítsunk meg egy száraz serpenyőben. Zárjuk el a gázt, majd
keverjük hozzá a pesto-t.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése