Cherry pie - meggyes pite

We are in the dead of summer and the time has come to make cherry pies from fresh fruit. This year we were lucky enough to grow 100 kg of sour cherry which is plenty of jam, syrup, pitted fruit, wine and of course PIE. So let's PIE up your life.

Végre itt a nyár es vele a meggy szezon is megérkezett. Idén több, mint 100 kg termett belôle a kertünkben, ami rengeteg lekvárt, szörpöt, befôttet es persze PITÉT jelent. Pitére fel! :)


10 minutes to make, 20-30 minutes to bake. :)

Ingredients:

For the filling

500 g sour cherry (destoned)
20 g brown sugar or honey
3 tablespoons of corn starch
1/2 teaspoon of ground cinnamon

For the pie crust (28-30 cm diameter pan)

100 g all-purpose flour
50 g wholemeal flour
30 g walnuts
30 g brown sugar
75 g coconut oil or butter (preferably cold)
1 medium-large egg
1/2-1 tablespoon of cold water

Mash the destoned cherry a bit and mix with the other ingredients. Set aside the filling and make the pastry.

Place all the dry ingredients into a food processor and blend it for about a minute or so. Add the egg and shortening and blend it for a minute until it is evenly combined. If it is a bit crumbly add a dash of cold water. The pastry is good when it is gathered into a ball by the food processor.

Place the mixture into a baking tray/pie pan. Spread it evenly on the sides and bottom. Place the crust into the fridge for about 15-30 minutes.

Preheat the oven to 160-180 Celsius degree. Pour the filling onto the pie crust and spread it.
Place the pan into the oven for about 30 minutes until the crust is golden brown and the filling is firm or just a bit wobbly.


10 perc elkésziteni és 20-30 perc megsütni.

Alapanyagok:

Töltelekhez:

500 g magozott meggy
20 g barna cukor vagy méz
3 evôkanál kukorica keményítô
1/2 teáskanál örölt fahéj

Tésztához (28-30 cm formához):

100 g finomliszt
50 g teljes kiörlésû liszt
30 g dió
30 g barna cukor
75 g kókusz olaj vagy vaj (hideg)
1 közepes tojás
1/2-1 evôkanál hideg víz

Zúzzuk össze a magozott meggyett es keverjük hozza a többi hozzávalót. Tegyük félre és készítsük el a tésztát.

Egy konyhai robotgépben dolgozzuk össze a száraz hozzávalókat, majd adjuk hozzá a zsiradékot és a tojast. Ha túl morzsalékos adjunk hozza egy kevés hideg vizet. Akkor jó a tészta, ha összeáll egy labdává a robotgépben.

Nyomkodjuk bele a formába és oszlassuk el egyenletesen. Tegyük hûtôbe 15-30 percre. Melegítsük elô a sütôt 160-180 fokra. Öntsük a tölteléket a tésztára és oszlassuk el. Helyezzük a sütôbe, és süssük körülbelül 20-30 percig, amíg a tészta aranybarna és a töltelék megszilárdult vagy enyhén remegôs.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések