Spenótos bolognai tekercs
Bolognai általában spagetti vagy pizza feltét formájában
lebeg a szemünk előtt, miközben jó nagyokat nyelünk. Ez a recept inkább a
pizzához áll közel, de csak a tésztája miatt, de ne rohanjunk ennyire előre! :)
Ez a fogás nem csak ebédre kitűnő, de vendégváró falatnak is első osztályú.
Még a spenótot nem kedvelő főkóstolónál is nagy sikert aratott ez a recept!
Spenótos bolognai tekercs |
Előkészítés: 60 perc; sütés: 25 perc
Hozzávalók:
Tésztához:
400 g finomliszt (BL55)
200 g fagyasztott spenót
1 tasak élesztő
0,5-1 dl tej vagy víz (függ
attól mennyi levet ereszt a spenót)
kevés cukor
1 tk. só
5 ek. olivaolaj
Bolognai raguhoz:
30 dkg darált sertéshús (comb)
1 fej apróra vágott vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 ek. olivaolaj
1 tk. bazsalikom
1,5 tk. oregána
1/2 tk. rozmaring
1/2 tk. pirospaprika
só, bors ízlés szerint
kb. 3 dl paradicsompüré
Mérjük ki a lisztet egy tálba, majd csináljunk egy mélyedést
a liszt közepébe. Keverjük össze a tejet/vizet az élesztővel és egy nagyobb
csipet cukorral, majd öntsük a liszt közepébe. Konyharuhával lefedve futassuk
fel az élesztőt (10 perc). Ezután hozzáadhatjuk a többi hozzávalót és addig
dagasszuk a tésztánkat, amíg szép levegős nem lesz, és el nem válik az edény
falától. Meleg helyen, letakarva további 30-40 percig kelesszük.
Amíg kel a
tészta, addig elkészíthetjük a ragunkat. A hagymát pároljuk üvegesre kevés oliva
olajon, majd adjuk hozzá fokhagymát (ügyeljünk
arra, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz!!) Mikor már érezzük a
fokhagyma illatát, mehet hozzá a darált hús. Pároljuk puhára, majd sózzuk, borsozzuk.
Adjuk hozzá a paradicsom pürét és a többi fűszert és pároljuk össze. Ha kész
tegyük félre, és hagyjuk kihűlni.
A megkelt tésztánkat
gyúrjuk át még egyszer,majd nyújtsuk egy meglisztezett deszkán körülbelül fél
centi vastagra. Ügyeljünk arra, hogy feltekerve ne legyen hosszabb a tepsinknél
(40-50 cm). Kenjük meg a bolognai raguval. A tészta szélénél 1-2 centit
hagyjunk szabadon, majd tekerjük fel a tésztánkat, és tegyük egy megolajozott
sütőpapírral kibélelt tepsibe. Vágjuk be a tetejét pár helyen, majd kenjük meg
kevés olajjal. 200 °C-os (légkeverésen
180 °C) sütőben 20 perc alatt
készre sütjük.
Tipp:
Ha a kimért tésztát egy fél percre betesszük melegedni a
mikróba, akkor hamarabb felfut az élesztő, és kel meg a tészta.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése