Spárgás tészta diós sajtmártással

Javában tart már a spárga szezon. Már csak pár napunk van, hogy igazán friss, és zsenge spárgát vegyünk. Mindenkit arra bíztatok, hogy kerekedjen fel, és menjen ki valamelyik hozzá közeli piacra, és amíg tud vegyen egy jó nagy adagot!!
Ebben a receptben használt sajtmártás valahol félúton van a hollandi és a klasszikus sajtmártás között.

Előkészítés: 5 perc, főzés: 10-15 perc

Hozzávalók (2 személyre):

1 közepes csomag zöld spárga
2 egész tojás
8-10 dkg sajt vegyesen
5 dkg vaj
1-1,5 dl tej
pár csepp citromlé
egy marék dióbél
só, bors
egy korty száraz fehérbor (opcionális)
+
tészta

Főzzük ki a tésztánkat a csomagoláson feltüntetett leírás alapján. Míg fő a tészta, egy lábasba tegyünk fel vizet melegedni. Közben mossuk meg, majd vágjuk fel körülbelül 3-4 centiméteres darabokra a spárgát. Ha már felforrt a víz tegyünk bele sót, borsot és egy kevés cukrot. A vízbe először a spárga vastagabb szárát dobjuk bele, majd 1-2 perc elteltével a szár többi részét, és végül a spárga fejét. Attól függően, hogy mennyire volt zsenge a spárgánk körülbelül 6-8 perc alatt készre főzzük.

Gőz felett olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a két felvert tojást és körülbelül egy deciliter tejet. 


Folyamatos keverés mellett addig főzzük a gőz felet, amíg jól be nem sűrűsödik. Adjunk hozzá még egy kevés tejet (+fehérbor), hogy felhíguljon. Reszeljük bele a sajtokat (én nagy lyukú sajtot és brie-t használta, de bármilyen erősebb ízű olvadó sajt megfelel a célnak.), és keverjük csomómentesre. 


Csepegtessünk hozzá egy kevés citromlevet, majd sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Végül durvára tört dió 2/3-át keverjük bele a mártásba. 


Vegyük le a gőzről, és keverjük hozzá a leszűrt tésztával és a spárgával.
Tetejét a maradék dióval díszíthetjük.

Jó étvágyat!

Tipp:

A spárga vége könnyen megfásodik!! Fogjuk meg a spárgát (ügyelve a fejére) a végénél, és törjük el a szárát. Ahol elpattan, attól felfele már nem fás a szára!! Ettől függetlenül érdemes a vastagabb végét egy picit meghámozni!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések