Szilvalekváros reform kalács

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek ezzel a reform kaláccsal.

Előkészítés 30 perc, sütés ~15 perc 180 °C (légkeverésen 160 °C)


Hozzávalók:

1/2 bögre világos rozsliszt
2/3 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
1/2 bögre zabpehelyliszt
5 g szárított élesztő
1 egész tojás (M)
kb. 1 dl langyos tej
50 g olvasztott vaj/margarin
3 ek. cukor/édesítő

+1 tojás kenéshez





Mérjük ki a liszteket. Készítsünk egy mélyedést a közepébe. Egy kevés langyos tejben cukorral keverjük el az élesztőt. Öntsük a liszt közepébe. Letakarva, meleg helyen 10 percet pihentessük, hogy felfusson az élesztő. Adjuk hozzá a többi alapanyagot és gyúrjunk össze. 


Akkor jó a tésztánk, ha elválik az edény falától, és rugalmas. 


Meleg helyen 45 percet kelesszük.


Vegyük ketté a tésztát, és nyújtsunk belőle két 2-3 milliméter vastag korongot. Egy tortaforma szolgálhat mintának, hogy egyformák legyenek.


Kenjük meg vajjal a sütőpapírt, majd fektessük rá az egyik lapot. Kenjük meg szilvalelvárral.


Rakjuk rá a másik lapot.


Közepére tegyünk egy poharat és annak mentén vágjuk be. Fogjunk meg két szeletet és kétszer csavarjuk meg ellentétes irányba.



Kenjük meg felvert tojással. Pihentessük 5-10 percet, majd előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük.


A maradék tésztát nyújtsuk ki téglalappá, és kenjük meg a lekvárral, majd tekerjük fel. Vágjuk hosszában ketté, és csavarjuk össze a két "szálat".


Formáljunk belőle koszorút, majd kenjük meg a tojással. Pihentessük 10 percet. 


Előmelegített 180 fokos sütőben ~15 perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések