Fitness rétes
Ha szigorúan vesszük csak távoli rokona a mindenki által ismert, és sokak által kedvelt húzott rétesnek. Azonban, aki szereti a teljes kiőrlésű péksüteményeket nem fog csalódni ebben az igen laktató finomságban. Nekem egyik személyes kedvencem lett.
Előkészítés 15 perc, sütés ~15-20 perc 180-200 °C
Hozzávalók (2 közepes rúdhoz):
100 g finomliszt vagy rétesliszt
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g zabpehely
1/2 tk. almaecet
1 csipet só
3-4 ek. olaj
kb 2 dl víz
A száraz hozzávalókat öntsük egy robotgépbe, és lisztfinomságúra dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a víz kivételével az összes többi hozzávalót. Ha nagyon édesszájúak vagyunk tehetünk hozzá egy kevés édesítőszert vagy nyírfacukrot (xilit). Apránként adagoljuk hozzá a vizet és addig dagasszuk, amíg egy rugalmas tésztát nem kapunk. Folpack-kal lefedve pihentessük minimum 15-20 percen át.
Olajozott munkalapon nyújtsuk ki olyan vékonyra amennyire csak tudjuk. Az egyik szélétől pár centire halmozzuk rá a tölteléket, de egyenletesen szét is kenhetjük rajta, ezt mindenkinek az ízlésére bízom. /Én reszelt almával és nyírfacukros darált mákkal töltöttem meg, de a sütőtökös mákos verzió se utolsó/
Nagyon óvatosan tekerjük fel. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése