Pikáns sörben sült karaj tortillaban
Egyre nagyobb teret hódítanak az úgynevezett "reform/kézműves" streetfood ételek. Természetesen ezek otthon is elkészíthetők nagyobb odafigyelés nélkül. Az elkészítési ideje senkit se rémítsen meg, mert a malac a "pácban" elvan, csak néha kell feléje nézni.
Előkészítés 10 perc, elkészítés 2-3 óra.
Hozzávalók (4-6 személyre)
Karajhoz
800-1000 g sertéskaraj (csont nélkül)
1 db közepes vöröshagyma felkarikázva
3 nagyobb gerezd fokhagyma
3 dl vilagos sör
só, bors
3 ek. édes chiliszósz
1-2 ek. szójaszósz
2 ek. olívaolaj
pár csepp citromlé
Tortillahoz
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
100 g finomliszt (BL 55)
kb. 2,5 dl víz
1 tk. sütőpor
csipet cukor
1 tk só (ízlés szerint)
1 tk. fahita fűszerkeverék
2 ek. olívaolaj
Öntet:
200 g natúr joghurt
1-2 gerezd reszelt fokhagyma
só, bors
+ zöldségek ízlés szerint és reszelt/morzsolt sajt (trappista, feta,....)
A karajt mossuk meg helyezzük egy tepsibe.
Tűzdeljük meg alaposan a fokhagymával. Alaposan sózzuk, borsozzuk, majd locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. Szórjuk meg a hagymakarikákkal, és öntsük alá a sört.
Fedjük le alufóliával és előmelegített sütőben először 200 °C-on 30 percet, majd 160-180 °C-on további 1,5-2 órát süssük. Fél óránként locsoljuk meg a szaftjával. Ha mar kellően omlós a hús, akkor vegyük le az utolsó fél órára a fóliát.
Közben gyúrjuk össze a tortilla hozzávalóit. /A vizet fokozatosan adagoljuk, mert nem biztos, hogy az összes kelleni fog, mivel nincs két egyforma liszt./ Pár perc pihentetés után lisztes felületen nyújtsuk ki amennyire csak tudjuk, majd forró, száraz serpenyőben 1-1 perc alatt süssük meg mindkét oldalát. /Akkor jó, ha hólyagosodni kezd a tészta, és a hólyagok aranybarnára pirultak. Ha tovább sütjük, akkor a tortilla kemény lesz, de ne keseredjünk el, mert chipsként is tökéletes./
Az elkészült karajt hagyjuk 15 percig pihenni.
Forró serpenyőben olívaolajon kezdjük el pirítani, majd adjuk hozza a chili- és szójaszószt, valamint egy kevés citromlevet.
Pár perc alatt el is készül a tökéletes sültünk.
Pár perc alatt el is készül a tökéletes sültünk.
Én személy szerint paradicsommal, uborkával, vegyes salátával és sajttal szeretem, nyakon öntve fokhagymás joghurttal és egy kevés hegyes erős paprikával.
Jó étvágyat! :) |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése