Vegán epres rebarbarás pite (galette) - Vegan strawberry rhubarb pie

Sajnos itt az eperszezon vége, ezért muszáj volt készítenem egy epres pitét. :) A valódi oka oka  a pite készítésnek éjjel 11-kor az volt, hogy egy kedves ismerősömnek megígértem, hogy készítek neki egy vegan pitét. Valójában szezon ide vagy oda fagyasztva mindig kapható eper és azzal is tökéletes ez a pite.

Unfortunately, the strawberry season comes to the end. Thus, I had to make a strawberry pie :) Well....the real reason of the vegan pie baking at 11 PM was the next: I promised to one of my acquaintance to make a vegan pie for her. :) In fact no matter there is a season or not, you can buy all the time frozen strawberries and those are also perfect for the making of this pie.



Energia- és tápanyagtartalom / energy and nutrition facts

152 kcal/szelet/serving (fehérje/protein: 9.5 g, szénhidrát/carbohydrate: 20.5 g, zsír/fat: 6 g)

Előkészítés/preparation 15 perc/mins, sütés/baking ~30-40 perc/mins 180 °C-ra előmelegített sütőben / preheated oven (180 °C)

Hozzávalók (kb 26-30 centis formához - 6 szelet) / Ingredients (approx 26-30 cm pie pan - 6 slices):

Tésztához / pie crust
70 g fehér tönkölybúzaliszt / 70 g white Spelt flour
30 g teljes kiőrlésű zabpehelyliszt / 30 g whole grain oatmeal flour
30 g kókuszzsír / 30 g coconut oil
30 g eritrit / 30 g erythrit
1 csipet só/ pinch of salt
2-3 evőkanál víz, ha kell / 2-3 tablespoons cold water (optional)
1/2 teáskanál fahéj / 1/2 teaspoon cinnamon

Töltelékhez / filling
250 g eper / 250 g strawberries
125 g rebarbara / 125 g rhubarb
30 g kókuszvirág cukor / 30 g coconut sugar
30 g eritrit / 30 g erythrit
1 teáskanál fahéj / 1 teaspoon cinnamon
Díszítéshez / decoration
1 teáskanál kókusztej / 1 teaspoon coconut milk
1 teáskanál kókuszvirág cukor / 1 teaspoon coconut sugar
szeletelt mandula / sliced almond


Tészta hozzávalóit a víz kivételével gyorsan dolgozzuk össze, majd apránként adagoljuk hozzá a hideg vizet. Rugalmas picit lágy tésztát kell kapnunk, A kókuszzsír nagyon hamar megolvad ezért sokáig ne gyúrjuk. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább 30 percre.
For the pie crust mix all of the ingredients (except the water) until combined. Add cold water in small portions until the pastry is not crumbly. Gather into a ball, and flatten into a plastic wrap. Refrigerate for about 30 mins or until firm. This process will chill back to solid the coconut oil.


Ezalatt tisztítsuk meg a rebarbarát és vágjuk fel 1x2 centis darabokra. A töltelék többi hozzávalóját is keverjük hozzá. Ha fagyasztott eperrel dolgozunk előtte olvasszuk fel.
Wash and clean the rhubarb and cut into 1x2 centimetre pieces. Mix all of the ingredients of the filling. If you use frozen strawberries, you have to defrost them before usage.

Nyújtsuk ki a tésztát és igazítsuk bele a piteformára a nyújtófa segítségével, vagy készítsünk francia (Galette) pitét.
Roll out the pastry into a circle. Loosely roll the pastry around the rolling pin and trasfer to a pie pan or you can make a Galette (French pie).

Töltsük meg a pitét és mehet is az előmelegített sütőbe 25-35 percre. Francia pite esetén sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát, halmozzuk a közepére a tölteléket. A szélétől hagyjunk ki egy 3-4 centis sávot, amit visszahajthatunk. Keverjük össze a kókusztejet a kókuszvirág cukorral és kenjük meg vele a pitét, majd szórjuk meg a mandulával.
Pour the filling into the pie crust and bake for about 25-35 minutes in a preheated oven. For the Galette roll the pastry into a circle on a baking sheet and pour the filling mixture on the crust. Fold the outer edges of the pastry round over the fillin (about 3-4 centimeters). Mix the coconut milk and sugar until combined and brush the pastry with the mixture and sprinkle with sliced almond.



Jó étvágyat! :)
Enjoy your meal! :)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések