Citromos-túrós pite

Angolszászoknál a "Lemon meringue pie" nagy hagyományokkal rendelkező édesség. Természetesen rengeteg cukorral és vajjal, hisz attól lesz finom. :) Ezt a citromos pitét gondoltam újra egy csökkentett kalória és szénhidráttartalmú verzióban. Na és ne feledjük el a citrom egyik legjobb barátját a túrót, amit szintén belecsempésztem a receptbe. Édesapám utószületésnapi süteménye kerekedett ki ebből a receptből, mert sajnos nem lehettem ott az ünneplésekor.

pérték: 346 kcal/szelet (fehérje: 13,6 g, szénhidrát: 36,9 g, zsír: 13,6 g)

Eredeti verzió tápértéke: 424 kcal/szelet (fehérje: 6,9 g, szénhidrát: 66,3 g, zsír: 13,3 g)

Kalóriatartalomban nincs nagy különbség, de beltartalomban annál inkább. Mindenki döntse el melyik szimpatikusabb neki, de én az előbbire szavazok.

Előkészítés 10 perc, sütés  ~45-50 perc 160-180 °C-ra előmelegített sütőben

Hozzávalók (26 cm formához, 10 szelet)

Tésztához
120 g fehér tönkölybúzaliszt
80 g grahamliszt
65 g hideg kókuszzsír
80 g eritrit vagy 65 g cukor
~100 g hideg víz


Citromkrémhez
5 M tojás sárgája
50 g eritrit
50 g cukor
2 nagy citrom leve és héja (bio)


Túróhoz
500 g zsírszegény túró
150 g tejföl (12%)
2 vaníliás cukor (16 g)
1 evőkanál citromlé
1 M tojás
30 g cukor
20 g eritrit

2 csapott teáskanál kukoricakeményítő

Tojáshabhoz
4 tojásfehérje
150 g kristálycukor

2 csapott teáskanál kukoricakeményítő

A tészta hozzávalóit a víz kivételével rakjuk konyhai robotgépbe és pár másodperc alatt dolgozzuk össze. Apránként adagoljuk hozzá a vizet amíg össze nem áll a tészta.


Gyűjtsük össze a tésztát és lapogassuk el. Csomagoljuk fóliába, majd tegyük legalább 30 percre hűtőszekrénybe, vagy amíg meg nem szilárdul a tészta.


Közben elkészíthetjük a citromkrémet. A tojássárgáját keverjük el az édesítővel és a cukorral, majd apránként, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a két citrom levét, és végül adjuk hozzá a citromok héját is. Alacsony hőfokon kezdjük el melegíteni, egészen addig, amíg puding sűrűségű nem lesz. Ekkor hirtelen hűtsük le az edényt egy tál hideg vízben. Ha félünk attól, hogy rántotta lesz gőz felett is elkészíthetjük egy hőálló tálban. 


Alaposon meglisztezett felületen nyújtsunk egy kört a tésztából, majd béleljük ki vele a piteformát. 



Szurkáljuk meg a tészta alját és rakjuk vissza a hűtőbe 10-15 percre, hogy a tészta visszadermedjen, mert a kókuszzsír miatt hamar lágyul.

Közben keverjük össze a túrós töltelék minden hozzávalóját és hagyjuk állni.


Béleljük ki a tésztát sütőpapírral és tegyünk bele nehezéket, majd előmelegített 180 fokos sütőben süssük 15 percig. Vegyük ki belőle a nehezéket és a sütőpapírt, majd süssük további 5-10 percig, hogy megpiruljon.

Vegyük ki a tésztát és kenjük meg a citromkrémmel,...


... majd mehet rá óvatosan a túrókrém.


Előmelegített sütőben 160 fokon süssük 20 percig. Akkor jó, ha még remeg a közepe.


Amíg sül a pite a töltelékkel verjünk kemény habot a tojásfehérjéből. Folyamatos habverés mellett apránként adjuk hozzá a cukrot végül pedig kukoricakeményítőt.

A kész torta tetejére halmozzuk a tojáshabot és egy kanállal vagy spatula segítségével készítsünk rá csúcsokat.


Előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőbe 4-5 perc alatt megpirítjuk a tetejét. Ha nem légkeveréses a sütő, akkor 200 fokra rakjuk be.


Teljesen kihűlve fogyasszuk.

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések