Oreós túrótorta

Túrót minden mennyiségben és formában imádom legyen az sós vagy édes, tehén vagy juh...... Szerencsére családom és barátaim sem vetik meg a túrós kulináris élvezeteket. Születésnapra készítettem a most következő torta, ami pillanatok alatt az enyészeté lett, és a születésnapos szerint jobb, mint a cukrászdai tortája. 
Aki kedveli a könnyedebb nem túl édes desszerteket, és nem rajong a vajas/margarinos krémekért, akkor ez az Ő tortája. Remélem sokan kedvet kapnak majd az elkészítéséhez.

Előkészítés: ~30 perc, hűtés 3-4 óra

Hozzávalók (18-20 cm-es formához)

Keksz alaphoz
200 g oreo keksz vagy zabkeksz
50 g olvasztott vaj


Túrós réteghez
500 g tehéntúró
50 g cukor
1 közepes citrom leve és héja
2 dl habtejszín
40 g instant zselatin vagy 6 zselatin lap


Vaníliás mascarponés réteghez
3 tojássárgája
50 g cukor
1 ek. kukorica keményítő
2 dl tej
1 vaníliarúd
250 g mascarpone

A kekszet aprítsuk morzsás állagúra egy konyhai robotgép segítségével. Adjuk hozzá az olvasztott vajat és dolgozzuk össze. Egy sütőpapírral kibélelt csatos forma aljára nyomkodjuk le a morzsát és tegyük hűtőbe, amíg elkészítjük a túrós réteget.


Robotgéppel vagy kézi mixerrel dolgozzuk össze a túrót a cukorral és a citrom héjával, valamint levével. Verjük félkemény habbá a tejszínt. Ekkor keverjük bele a zselatint és verjük keményre. Forgassuk össze a túróval és oszlassuk el kekszes alapon. Hűtsük legalább 2-3 órán át.



A vaníliarúd kikapart belsejét és rudat dobjuk bele a tejbe. Kezdjük el melegíteni a tejet. Közben keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral.


Ügyeljünk, hogy a tej ne forrjon fel. Ha már gőzölög vegyük ki belőle a vanília rudat, majd folyamatos keverés mellett apánként adagoljuk a cukros tojáshoz.


Ezt követően folyamatosan kevergetve puding sűrűségűre főzzük. Öntsük át egy tálba és takarjuk le egy darab fóliával, hogy ne képződjön rajta "bőr". Hagyjuk kihűlni. Végül a kihűlt vaníliakrémhez keverjük hozzá a mascarponét.



Egy habzsák segítségével tetszőlegesen díszítsük fel a tortánkat.




Ízlés szerint kevés reszelt étcsokoládéval is díszíthetjük.



Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések