Medvehagymás pogácsa

Már csak pár hét és vége a medvehagyma szezonnak. Itt az ideje telepakolni a fagyasztót, hogy egész évben süthessünk és főzhessünk vele. :)

Előkészítés ~40 perc, sütés ~20 perc 180 °C 

Hozzávalók:

400 g finomliszt
150 g margarin vagy vaj
5-7 g szárított élesztő
1 tojás
250 g tejföl
3 tk. só


100 g margarin vagy vaj
1 nagy csokor medvehagyma


+ 1 tojás megkenni


A liszetet a vajjal/margarinnal és az élesztővel morzsoljuk össze. Tegyük a tálba a tészta többi hozzávalóit is. Addig gyúrjuk, míg szép fényes nem lesz, és elválik az edény falától. Letakarva meleg helyen kelesszük duplájára. Keverjük össze a maradék margarint/vajat az apróra vágott medvehagymával.


Lisztezett felületen gyúrjuk át még egyszer a tésztát, és nyújtsuk ki téglalappá. Kenjük meg a medvehagymás keverékkel, ...


... majd hajtsuk rá a az egyik, majd a másik harmadát. Hagyjuk pihenni 10-15 percet a hűtőben, majd ellenkező irányban nyújtsuk ki, és megint hajtsuk össze. Ezt ismételjük meg még kétszer.


Végén nyújtsuk ki körülbelül 2 centi vastagra és nekünk tetsző formájú pogácsákat szaggassunk belőle. Helyezzük a pogácsákat egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és kenjük meg felvert tojással.


Előmelegített sütőben süssük aranybarnára a pogácsákat.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések