Barbecue lazac quinoával

Végre itt a várva várt barbecue/grill szezon. Ennek örömére a lazac is új köntöst kapott. :) Köretnek pedig quinoát készítettem. A quinoa egy alternatív "gabona", mely gluténmentes, könnyen emészthető, magas a fehérjetartalma, sok vasat, kálciumot, magnéziumot, rezet és mangánt is tartalmaz, valamint B-, C- és E-vitaminban is gazdag. Dél-Amerikából a Titicaca-tó környékéről származik és az inkák "chisaya mama"-nak nevezték, ami a gabonák anyját jelenti. Én elefántcsont színű quinoát használtam, de létezik piros és fekete változat is, melyek intenzívebb ízvilággal rendelkeznek.

Előkészítés ~5 perc, főzés/sütés 20 perc

Hozzávalók (2 személyre):

2 közepes lazacfilé (~3-400 gramm)
2 evőkanál csípős BBQ szósz
1 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva
pár csepp citromlé
1 evőkanál olívaolaj

1/2 bögre quinoa
1 bögre víz
só, bors

Quinoát alaposan mossuk át. Ha ezt elmulasztjuk, akkor kesernyés íze lesz a szaponinoknak köszönhetően. /Főzés előtt kevés olajon történő pirítással kiemelhetjük a kellemes diós ízét./ Kétszer annyi vízben tegyük fel főni.

A csípős barbecue szószt keverjük össze a fokhagymával és kenjük meg vele a lazacfiléket. Hagyjuk pácolódni, amíg fő a quinoa.

Quinoa, ha magába szívta az összes nedvességet, akkor vegyük el a gázről és hagyjuk lefedve saját gőzében még egy kicsit párolódni.

Locsoljuk meg a lazacokat egy kevés olívaolajjal. Forró serpenyőben vagy grillen pár perc alatt süssük meg a lazac mindkét oldalát. Végül locsoljuk meg citromlével.

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések