Zabgombóc

A zabgombócot, mint köretet hallva az általam megkérdezett ismerősök az alábbi kinyilatkoztatást tették: "nagyon egészségesnek hangzik". Ebben igazuk is van, de azért van benne némi szkepticizmus, azzal kapcsolatban, hogy ehető e. :) Természetesen ehető és egy darab se maradt belőle. Gyors, egyszerű, egészséges, nagyon laktató és változatosan elkészíthető.


Előkészítés 5 perc, főzés 10-15 perc



Hozzávalók (2-4 személyre)



150 g zabpehely (nagyszemű)
2 egész tojás (M)
2 gerezd reszelt fokhagyma
1 ek. olívaolaj
só, bors
3-4 ek. víz

+ 1 ek. olívaolaj a pirításhoz






A hozzávalókat tegyük egy tálba. A fűszerezést mindenki saját ízlésére bízom, én most a fokhagyma mellett tettem le a voksot, hogy jól passzoljon a hummuszhoz. (http://gasztroalom.blogspot.hu/2015/09/hummusz.html)


Keverjük össze a hozzávalókat. Egy ragacsos, kicsit hígabb állagú masszát kapunk.  Ne csináljuk túl sűrűre, mert kemény lesz a gombóc. Hagyjuk kb. 30 percet pihenni, hogy a zab megszívja magát és megduzzadjon.


Nedves kézzel formáljunk kisebb gombócokat, majd forrásban lévő sós vízben főzzük ki. Nagyon hamar feljönnek a víz felszínére, de még innentől számítva legalább 10 perc kell nekik, hogy a közepük is megfőjön. Vágjunk ketté egy gombócot, ha átfőtt szűrjük le.

Egy kevés olívaolajon megpiríthatjuk a gombócokat, hogy egy kis színt kapjanak. /Ez a lépés opcionális, ha paprikás csirke, vagy gombapaprikás mellé tálaljuk, akkor teljesen el is hagyható./

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések