Gluténmentes kék áfonyás pite / Gluten free blueberry pie

Egyszerűen nem tudjuk megunni a pitéket, ezért is kísérletezek rendszeresen új tésztákkal és töltelékekkel. A mostani egy gluténmentes verzió (nem csak gluténérzékenyeknek) hajdina- és mandulaliszttel. Remélem nektek is úgy fog ízleni, mint nekünk. Ha tehetitek próbáljátok ki.

We just simply love pies and we can not tired of it. So I always try new ideas and recipes with different crust and filling. This time I made the gluten free version of blueberry pie with almond and buckwheat flour and extra topping. You should try this recipe even if you have or not gluten intolerance.



Előkészítés/preparation 15 perc/mins, sütés/baking ~30-35 perc/mins 180 °C-ra előmelegített sütőben / preheated oven (180 °C)

Hozzávalók (kb 30-35 centis formához - 10 szelet) / Ingredients (approx 30-35 cm pie pan - 10 slices):

Pite tészta/ Pie crust
100 g mandulaliszt / 100 g almond flour
100 g hajdinaliszt / 100 g buckwheat flour
75 g hideg vaj vagy hideg kókuszzsír/ 75 g cold butter or cold coconut oil (solid)
50 g cukor vagy annak megfelelő édesítő / 50 g sugar or equivalent amount of other sweetener
1 db közepes tojás / 1 medium large whole egg


Tészta száraz hozzávalóit gyorsan dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a tojást (én konyhai robotgépet használok erre a célra). Ha szükséges adjunk hozzá egy kevés hideg vizet, hogy ne legyen morzsalékos. Nyújtsuk ki a tésztát és igazítsuk bele a piteformára a nyújtófa segítségével. Szurkáljuk meg a tészta alját egy villával, majd előmelegített 180 fokos sütőben süssük "vakon" 10 percig, amíg egy kis színt nem kap.
For the pie crust mix all of the dry ingredients until combined, then add the whole egg to the mixture (I use food processor for this). If needed add cold water in small portions until the pastry is not crumbly. Gather into a ball then roll out the pastry into a circle and transfer to a pie pan. Refrigerate for about 10-15 mins or until firm. Prick the crust all over with a fork and blind bake for about 10 minutes in a preheated oven (180 degrees) until it's getting light golden brownish colour.

Töltelék/ Filling
400 g kék áfonya / 400 g blueberries
40 g cukor vagy annak megfelelő édesítő / 40 g sugar or equivalent amount of other sweetener
2 evőkanál  keményítő / 2 tablespoons starch

Keverjük össze a töltelék összes hozzávalóját. Ha fagyasztott gyümölccsel dolgozunk nem kell felolvasztani külön a gyümölcsöt. Töltsük meg az elősütött tésztát és mehet is az előmelegített sütőbe 20-25 percre.
Mix all of the ingredients of the filling. In the case of frozen fruits, you do not have to defrost them before usage. Pour the filling into the prebaked pie crust and bake for about 20-25 minutes in a preheated oven.


Tetejére (opcionális) / Topping (optional)
250 g mascarpone / 250 g mascarpone cheese
100 g cukor vagy annak megfelelő édesítő / 100 g sugar or equivalent amount of other sweetener
3 közepes tojás / 3 medium large eggs
2 citrom héja és leve / lemon (zest and juice)

Egy hőálló tálba tegyük a tojást és a cukrot/édesítőt. Helyezzük a tálat vízgőz fölé, ügyeljünk rá, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe. Keverjük addig, míg egynemű nem lesz. Adjuk hozzá a citromlevet és héjat, majd folyamatos keverés mellett addig gőzöljük, amíg a krém krémessé nem válik és elég sűrű lesz ahhoz, hogy bevonja egy kanál hátát (kb. 10-15 perc). Hagyjuk kihűlni, majd forgassuk össze a mascarponéval. Amint kihűlt a pite díszíthetjük is a krémmel.
Put the eggs and sugar/sweetener into a heatproof bowl. Place the bowl over gently simmering water, making sure that the water is not touching the bottom of the bowl. Mix until all of the ingredients are evenly combined. Add the lemon juice and zest. Mix constantly until the mixture is creamy and thick enough to coat the back of a spoon (approx. 10-15 mins). Remove the bowl from the heat and let it cool down then fold into the mascarpone cheese. When the pie is cooled down, you can decorate the pie with the cream.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések