Rozmaringos grillezett pontyfilé
Magyarország igen gazdag élővizekben, mi mégsem eszünk sok halat. A ponty egy igen alul értékelt hal, mellyel az emberek 90 százaléka csak halászlé formájában találkozik. Most ezt a klisét próbálom lerombolni, és megmutatni, hogy a pontyot is el lehet készíteni változatosan, ami ráadásul egészségesen is.
Előkészítés 15 perc, sütés ~10 perc
Hozzávalók (4 személyre):
2 nagyobb friss pontyfilé (húsa sűrűn beirdalva)
3 nagy gerezd fokhagyma (apróra vágva)
1 nagy ág rozmaring (levele apróra vágva)
2 nagyobb babérlevél
1 ek. olívaolaj
só, bors
1/2 citrom
Mossuk meg a filéket, majd alaposan csepegtessük le. A pontyfilét sűrűn irdaljuk be a szálkák miatt, valamint így a pác is jobban át tudja járni a halat. Ügyeljünk rá, hogy a bőrt ne vágjuk át.
Vágjuk apróra a fokhagymát és a rozmaringot, majd keverjük össze ízlés szerint sóval, borssal és egy evőkanál olívaolajjal.
A páccal alaposan kenjük be a hal húsát és bőrét. Egy-egy babérlevelet helyezzünk a hal húsára, majd hajtsuk a filét félbe. Hagyjuk pihenni pár órán át.
Forró grillserpenyőt kenjük meg pici olajjal, majd helyezzük rá a babérleveleket. Pár másodperc elteltével rakjuk a halat a serpenyőbe bőrős felével lefelé. Locsoljuk meg citromlével, majd a citromgerezdeket is dobjuk a grillre. A sült citrom kellemesen édeskés lesz, mely jól harmonizál majd a hal ízével.
Körülbelül 4-5 perc alatt szép szint kap a hal bőre. Óvatosan fordítsuk meg, és kevés sóval hintsük meg a bőrét. Két-három perc elteltével tálalhatjuk is.
Jó étvágyat! :) |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése