Sütőtökös pite
A sütőtök szezon legvégén járunk, sőt talán már túl is vagyunk rajta, hisz lassan újra elkezdődik a tavaszi zöldségek és gyümölcsök ideje. De ha mégis lapul valahol a kamrában vagy a pincében egy-egy kósza példány, akkor essünk neki, és mihamarabb dolgozzuk fel. :)

Hozzávalók:
Omlós tésztához (30-35 cm-es piteformához):
10 dkg finomliszt (BL55)
5 dkg hideg vaj
2-3 dkg kristálycukor
1/2 felvert tojás
1 csipet só
Töltelékhez:
400 gramm kimagozott és meghámozott sütőtök
250 g mascarpone
250 g túró
8-10 dkg barnacukor
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
egy ujjbegynyi reszelt gyömbér
3 egész tojás (közepes)
Tészta elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd hagyjuk pihenni minimum fél órán át a hűtőben. Újra dolgozzuk át és nyújtsuk ki. Helyezzük a formába és szurkáljuk meg a felszínét egy villával. "Vakon" süssük a tésztát 10-15 percig 180 °C-os előmelegített sütőben, míg szépen megpirul. Amíg forró kenjük meg felvert tojással. /Így nem áztatja el a tésztát a krém./ Ha kész hagyjuk kihűlni.
A tészta elkészítésének képekkel illusztrált pontos leírását alábbi linken olvashatjátok el:
http://gasztroalom.blogspot.hu/2013/10/etcsokolades-mokkatorta.html
Töltelék elkészítése:
A töltelékhez a megtisztított sütőtököt felkockázzuk, majd enyhén sós-cukros vízben puhára főzzük.
Törjük át egy szitán, majd ...
... adjuk hozzá a mascarponet, cukrot és a fűszereket.
Habverő vagy robotgép segítségével dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a szitán áttört túrót is.
Töltelékhez:
400 gramm kimagozott és meghámozott sütőtök
250 g mascarpone
250 g túró
8-10 dkg barnacukor
1 tk őrölt fahéj
1/2 tk őrölt szegfűszeg
egy ujjbegynyi reszelt gyömbér
3 egész tojás (közepes)
Tészta elkészítése:
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd hagyjuk pihenni minimum fél órán át a hűtőben. Újra dolgozzuk át és nyújtsuk ki. Helyezzük a formába és szurkáljuk meg a felszínét egy villával. "Vakon" süssük a tésztát 10-15 percig 180 °C-os előmelegített sütőben, míg szépen megpirul. Amíg forró kenjük meg felvert tojással. /Így nem áztatja el a tésztát a krém./ Ha kész hagyjuk kihűlni.
A tészta elkészítésének képekkel illusztrált pontos leírását alábbi linken olvashatjátok el:
http://gasztroalom.blogspot.hu/2013/10/etcsokolades-mokkatorta.html
Töltelék elkészítése:
A töltelékhez a megtisztított sütőtököt felkockázzuk, majd enyhén sós-cukros vízben puhára főzzük.
Törjük át egy szitán, majd ...
... adjuk hozzá a mascarponet, cukrot és a fűszereket.
Habverő vagy robotgép segítségével dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a szitán áttört túrót is.
Keverjük ki csomómentesre és adjuk hozzá a három egész tojást, majd alaposan keverjük össze.
A kihűlt tésztánkat töltsük meg a krémmel, majd tegyük előmelegített 180 °C-os sütőbe 40-60 percre. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor mérsékeljük a sütő hőfokát. Addig süssük, míg meg nem szilárdul a teteje és már csak egy kicsit remeg a piténk közepe.
Nyissuk ki félig a sütő ajtaját és hagyjuk a pitét a sütővel együtt kihűlni, hogy elkerüljük a töltelék berepedezését.
Tejszínhabbal vagy vanília fagylalttal tálaljuk.
![]() |
Jó étvágyat! :) |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése