Házi gyros rozmaringos-zsályás csirkemell csíkokkal
Gyrost nem csak a helyi kifőzdéből szerezhetjük be, de otthon is egyszerűen elkészíthetjük a saját ízlésünk szerint. Nem nagyobb ördöngösség, mint egy pizzát vagy bármely más kelt tésztát elkészíteni.
Előkészítés: 1 óra, sütés/főzés: 20 perc
Hozzávalók (4 személyre):
30 dkg finomliszt (BL 55)
2 dl víz
1/2 friss élesztő
csipet cukor
1 tk só (ízlés szerint)
egy közepes chili paprika
2 ek. napraforgó vagy olívaolaj
Csirkéhez:
20-30 dkg friss csirkemell
1/2 tk. szárított zsálya
1/2 tk. szárított rozmaring
1 gerezd reszelt fokhagyma
1-2 ek. napraforgóolaj
só, bors
Öntet:
200 g natúr joghurt
1 gerezd reszelt fokhagyma
só, bors
+ zöldségek ízlés szerint és reszelt/morzsolt sajt (trappista, feta,....)
A lisztet szitáljuk bele egy nagy tálba. Kevés cukorral és vízzel keverjük el az élesztőt, majd öntsük a tészta közepébe. Meleg helyen, egy konyharuhával lefedve körülbelül 15 percig hagyjuk pihenni, míg az élesztő egy kicsit felfut.
Adjuk a tésztához a többi hozzávalót és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. /A vizet apránként adagoljuk./ Meleg helyen 45-50 percig kelesszük a tésztát.
Közben csíkozzuk fel a csirkemellet és keverjük össze a fűszerekkel és az olajjal. /A húst előre is elkészíthetjük, hogy pácolódjon./
Ha megkelt a tészta, akkor egy belisztezett felületen nyújtsunk belőle 25-30 cm-es korongokat és száraz forró serpenyőben süssük meg mind a két oldalát. A lehető legvékonyabbra nyújtsuk ki a tésztát. Ha már erősen hólyagosodik, akkor fordítsuk meg. Ne süssük túl sokáig, mert kemény lesz a tészta. /Ha liszt odapirulna, akkor egy papírral töröljük ki a serpenyőt a következő sütése előtt./
A tésztasütéssel párhuzamosan, vagy utána készítsük el a csirkét. Egy serpenyőben pirítsuk szép aranybarnára a csíkokat. /Ha szükséges akkor tegyünk alá még egy kis olajat./
Felszeletelt zöldségekkel és a joghurtos öntettel tálaljuk.
Jó étvágyat! |
Megjegyzések
Megjegyzés küldése