Étcsokoládés mokkatorta
Én személy szerint nem kávézom napi rendszerességgel, de imádom az ízét, illatát a frissen főzött feketének, ezért rendszeresen használom süteményekben, például ebben a receptben töménytelen mennyiségű étcsokoládéval kombinálva.
Előkészítés: 20 perc, sütés: ~15-20 perc 180 °C (légkeverésen 160 °C)
Omlós tésztához:
20 dkg finomliszt (BL55)
10 dkg hideg vaj
5 dkg kristálycukor
1 egész tojás
1 csipet só
Krémhez:
250 g mascarpone
4 dl 30%-os habtejszín
200 g étcsokoládé
1 ek. barna cukor
4-6 ek. frissen főtt kávé
1 tasak zselatin fix (nem kell melegíteni)
+ étcsokoládé díszítéshez
A tészta hozzávalóit alaposan dolgozzuk/ gyúrjuk össze.
Kerekre nyújtsuk ki, majd folpackba csomagolva pihentessük a hűtőben legalább fél-1 órát.
Sütőpapírral béleljük ki a csatos sütőforma alját. Érdemes rákapcsolni a forma keretét, majd körbevágni a papírt.
Nyújtsuk ki a tésztát, majd a forma keretével vágjuk ki a tésztát, mintha pogácsát szaggatnánk.
A forma alját béllejük ki és szurkáljuk meg egy villával a tésztát, majd a maradék tésztával készítsük el a karimáját. Ha nem lenne egyforma magas, akkor vágjuk körbe egy késsel.
"Vakon" süssük a tésztát 15-21 percig előmelegített sütőben, míg szépen megpirul. Amíg forró kenjük meg felvert tojással. /Így nem áztatja el a tésztát a krém./ Ha kész hagyjuk kihűlni.
Étcsokoládét a kávéval és a barna cukorral olvassuk meg mikróban.
Ha már csak langyos, akkor keverjük a mascarponéhez.
A tejszínt verjük kemény habbá, majd dolgozzuk össze a zselatin fixxel. Óvatosan keverjük a mascarponés krémhez a habot.
Egyenletesen oszlassuk el a tésztában, és reszeljünk a tetejére étcsokoládét.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése