Tönkölybúzás hamburger buci

A kézműves hamburgerek korát éljük. Manapság az ember lépten nyomon új helyekbe botlik. Az egyre igényesebb helyek és a házi készítésű hamburgerek sokat javítottak a hamburgerek renoméján. Ma már nem feltétlenül csak gyorskajaként tekintünk rájuk, hanem kulináris élményként is. Sajnos ezzel párhuzamban az árak is egyre feljebb kúsznak/kúsztak. Otthon minimális ráfordítással mi is elkészíthetjük saját hamburgerünket. Kezdésnek itt egy egészséges tönkölybúzából készült buci.


Előkészítés 15 perc, kelesztés ~45 perc, sütés 180 °C ~30-35 perc



Hozzávalók (6 nagyobb buci):


250 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
250 g fehér tönkölybúza liszt
300 g joghurt
1-1,5 tk. só
50 g cukor/fruktóz
30 g friss élesztő
40 g olaj/vaj/kókuszzsír
1 db M tojás





Tegyük egy tálba az összes hozzávalót. Ügyeljünk arra, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.


Dagasszuk addig a tésztát, amíg el nem válik az edény falától. Takarjuk le és meleg helyen kelesszük körülbelül 40-45 percig.


Ha megkelt, gyúrjuk át még egyszer, és vágjuk hat egyenlő részre. Formázzunk belőle zsemléket, majd helyezzük a bucikat liszttel megszórt sütőpapírra.


Takarjuk le őket egy konyharuhával és további 15 percig kelesszük őket.


Kenjük meg a tetejüket felvert tojással és szórjuk meg őket szezámmaggal

Előmelegített sütőben körülbelül 30-35 perc alatt készre sütjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések