Meggyes-túrós csavart kalács

A húsvéti kalácsra hangolódva gyorsan sütöttem egy próbát a nagy böjt előtt. :)

Jó étvágyat! :)
Előkészítés: 1,5 óra, sütés: 40 perc 180 °C-on

Hozzávalók:

Tésztához:
400 g finomliszt (BL 55)
50g olvasztott margarin, vagy vaj
50 g kristálycukor (én házi vaníliás cukrot használok)
2 közepes tojás
1,5-2 dl tej (a tojások méretétől függ)
25 g friss élesztő

Töltelékhez:
250 g félzsíros túró
2 ek. tejföl
3 ek. vaníliás cukor
meggylekvár

+ 1 felvert tojás megkenni

Futtassuk fel az élesztőt egy kevés cukorral és tejjel, majd dolgozzuk össze a tészta minden hozzávalójával /a maradék tejet fokozatosan adagoljuk hozzá/.


Meleg helyen letakarva 30 percig kelesszük, majd felezzük el a tésztát. Gyúrjuk át és nyújtsuk ki. 

Keverjük össze a töltelék hozzávalóit, majd kenjük meg túróval, valamint a közepére rakjunk a lekvárból. Hagyjunk ki 1-2 centit a széleknél és kenjük meg tojással.



Tekerjük fel, majd ha kész mind a két tekercs, akkor csavarjuk össze őket.  


Helyezzük egy kiolajozott sütőformába, majd kenjük meg a tetejét tojással. Letakarva további 30 percig hagyjuk pihenni, hogy újra megkeljen. 


Előmelegített 180 °C-os (légkeverésen 160 °C) sütőben körülbelül 40 perc alatt készre sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések