Habcsókkal díszített citromos Mascarpone krémes mákos guba torta / Poppy seed bread pudding with lemon curd flavoured mascarpone and meringue

Itt a nyakonkun a Karácsony! Ha nincs ötleted arra, hogy mit süthetnél, akkor itt a tökéletes és gyors recept, amivel elkápráztathatjátok a családotokat és a barátaitokat.

Christmas is all around us! :) If you don't know what you want to bake for your family or/and friends then you should try this easy, not over-complicated recipe with a stunning look. :)



Hozzávalók (18 cm csatos tortaformához) / Ingredients (18 cm round baking pan)

Mákos Guba / Poppy seed bread pudding

50 g cukor / sugar
3 közepes tojás / 3 medium-sized whole eggs
2.5 dl tej/milk
3 nagyobb kifli / 3 small baguette or brioche
pár csepp vanília kivonat / few drops of vanilla extract
4-5 ek. darált mák / 4-5 tbsp ground poppy seed
2 ek. cukor a mákhoz / 2 tbsp sugar mixed with the poppy seed


Keverjük össze a mákot két evőkanál cukorral. Az összes többi folyékony hozzávalót keverjük ki a a maradék cukorral, amíg fel nem oldódik. Karikázzuk fel a kiflit és áztassuk bele körülbelül 10-20 percre. Egy sütőpapíral bélelt kerek tortaformába rétegezzünk először kenyeret, amjd mákor és ismételjük egészen addig, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Süssülk 180 fokra lőmelegített sütőben körülbelül 25-30 percet. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.


Mix the poppy seed with 2 tbsp sugar. Mix all of the liquid ingredients and sugar until the sugar is dissolved. Cut off the baguette or brioche and soak into the mixture. Rest for about 10-20 minutes until the bread sucks into all of the liquid. Cut a parchment paper into a rounded shaped pan. Place a layer of bread onto it and then a layer of poppy seed. Repeat it until all of the ingredients run out.
In a preheated (180 Celsius degree) oven bakes about 25-30 mins. Remove from the oven and let it cool to room temperature.



Citromkrém / Lemon curd


2 közpes tojás / 2 medium-size whole eggs
1 tojás sárgája / 1 egg yolk
80-100 g cukor / sugar
2 citrom héja és leve / lemon (zest and juice)
+
500 g mascarpone

Egy hőálló tálba tegyük a tojást és a cukrot/eritritet. Helyezzük a tálat vízgőz fölé, ügyeljünk rá, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe. Keverjük addig, míg egynemű nem lesz. Adjuk hozzá a citromlevet és héjat, majd folyamatos keverés mellett addig gőzöljük, amíg a krém krémessé nem válik és elég sűrű lesz ahhoz, hogy bevonja egy kanál hátát (kb. 10-15 perc). Vegyük le a gőzről és tegyük félre kihűlni. Ha kihűlt keverjük össze a mascarponéval és oszlassuk el a mákos guba tetején. Tegyük pár órára a hűtőbe, hogy összeálljon egy kicsit.


Put the eggs and sugar/erythritol into a heatproof bowl. Place the bowl over gently simmering water, making sure that the water is not touching the bottom of the bowl. Mix until all of the ingredients are evenly combined. Add the lemon juice and zest. Mix constantly until the mixture is creamy and thick enough to coat the back of a spoon (approx. 10-15 mins). Remove the bowl from the heat and let it cool down. After it cooled down and fold into the mascarpone and spread evenly on the top of the poppy seed bread pudding. Place into the fridge to set and cool down (approx. 1-2 hours)



Meringue

1 tojás fehérje / 1 egg whites
40 g cukor / 40 g sugar
1-2 evőkanál víz / 1-2 tbsp water

Olvasuk fel a cukrot a vízben és addig melegítsük, amíg el nem kezd forrni. Közben verjük kemény habbá a tojásfehérjét és óvatosan keverjük hozzá a forró cukorszirupot. Addig verjük, amíg fel nem oldódik benne teljesen. Kenjük a torta tetejére és egy kanál vagy spatula hátával formáljunk csúcsokat, majd egy cukrász fáklyával karamellizáljuk meg a tetejét.

Végső elemként fehér csokoládé kerítéssel díszítettem a tortát.

Place the sugar and the water into a saucepan and heat until the sugar is dissolved and it starts bubbling. In the meantime beat the egg white until it resembles a fluffy cloud. Carefully add and beat the hot syrup into the cloud. Beat until your meringue cools down. Place onto the top of the cream and form spikes with the back of the spoon then caramelize with a kitchen torch.



Finally, I decorated the cake with a white chocolate fence.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések