Sütőtökös pite egészségesen / Healthy pumpkin pie

Tudom tudom a sütőtök szezon ősszel van és most már jön a tavasz. mondjuk az is igaz, hogy jelenleg januári idő van márciusban. Szerencsére jó otthon a pince és még mindig szolgál számunkra őszi csemegékkel. :)

I know that pumpkin season is over, but we have wintertime in March, sooooo.... Fortunately, we have a very good cellar at home and we are able to eat this kind of goodies in off-season too. :)


Pite tészta/ Pie crust
150 g fehér tönkölybúzaliszt / 150 g white Spelt flour
75 g hideg vaj vagy hideg kókuszzsír/ 75 g cold butter or cold coconut oil (solid)
100 g eritrit / 100 g erythritol
1 db közepes tojás / 1 medium-large whole egg

Töltelék/ Filling
400 g krémsajt / 400 g curd cheese or mascarpone
200 g sült sütőtök pürésítve / 200 g mashed baked pumpkin
40 g eritrit / 40 g erythritol
20 g kókuszvirágcukor / 20g coconut sugar
40 g méz / 40 g honey
3 közepes tojás / 3 medium-large eggs
125 g joghurt / 125 g yoghurt
15 g keményítő / 15 g starch
1 tk fahéj / 1 teaspoon cinnamon
1/4 tk szerecsendió / 1/4 teaspoon nutmeg

Tetejére (opcionális) / Topping (optional)
Vaníliával és édesítővel (eritrit/méz/juharszirup) kikevert krémsajt.
Curd cheese with some kind of sweetener (erythritol, honey or maple syrup) and vanilla.

Tészta száraz hozzávalóit gyorsan dolgozzuk össze, majd adjuk hozzá a tojást (én konyhai robotgépet használok erre a célra). Ha szükséges adjunk hozzá egy kevés hideg vizet, hogy ne legyen morzsalékos. Nyújtsuk ki a tésztát és igazítsuk bele a piteformára a nyújtófa segítségével. Tegyük hűtőbe legalább 10-15 percre, vagy amíg megszilárdul.
For the pie crust mix all of the dry ingredients until combined, then add the whole egg to the mixture (I use food processor for this). If needed add cold water in small portions until the pastry is not crumbly. Gather into a ball then roll out the pastry into a circle and transfer to a pie pan. Refrigerate for about 10-15 mins or until firm.


Szurkáljuk meg a tészta alját egy villával, majd előmelegített 180 fokos sütőben süssük "vakon" 10 percig, amíg egy kis színt nem kap.
Prick the crust all over with a fork and blind-bake for about 10 minutes in a preheated oven (180 degrees) until it's getting golden brownish colour.

Keverjük össze a töltelék összes hozzávalóját. Töltsük meg a pitét és mehet is az előmelegített 160 fokos sütőbe 40-45 percre.
Mix all of the ingredients of the filling. Pour the filling into the pie crust and bake for about 40-45 minutes in a preheated oven (160 degrees).



Hagyjuk lassan kihűlni, majd díszítsük a kikevert krémsajttal.
Let it cool down slowly and decorate with the curd cheese topping.





Jó étvágyat! :) / Enjoy Your Meal! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések