Gluténmentes citromos túrótorta / Gluten free lemon curdcake

Egy kis segítséget szeretnék nyújtani azoknak, akik gluténmentesen kényszerülnek táplálkozni. A torta "csak" gluténmentes, nem "mindenmentes". A cukrot részben helyettesítettem eritrittel, ennek oka, hogy nem szeretek sok cukrot használni, de az édesítőszereknek a túlzott használatát se pártolom. Szerintem egy egészséges egyensúly megtalálásában kell keresni a megoldást mindenkinek. Természetesen csak cukorral vagy édesítőszerrel is elkészíthető a recept, ez csak rátok van bízva.

I would like to give some help with this recipe for those who mustn't eat gluten. The upcoming cake is "only" gluten free, not sugar- or dairy-free. I halved the amount of sugar with erythritol, but you can use sweeteners or sugar only. This is all up to you. However, I truly believe in balanced lifestyle and I am not a fan of using tonnes of sugar or sweeteners.



Hozzávalók/Ingredients



Citromkrém / Lemon curd


3 nagy tojás / 3 large eggs
40 g cukor / sugar
40 g eritrit / erythritol
2 citrom héja és leve / lemon (zest and juice)
20 g vaj / butter

Egy hőálló tálba tegyük a tojást és a cukrot/eritritet. Helyezzük a tálat vízgőz fölé, ügyeljünk rá, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe. Keverjük addig, míg egynemű nem lesz. Adjuk hozzá a citromlevet és héjat, majd folyamatos keverés mellett addig gőzöljük, amíg a krém krémessé nem válik és elég sűrű lesz ahhoz, hogy bevonja egy kanál hátát (kb. 10-15 perc). Ekkor dobjuk bele a vajat és keverjük addig, míg fel nem olvad teljesen. Vegyük le a gőzről és tegyük félre kihűlni.

Put the eggs and sugar/erythritol into a heatproof bowl. Place the bowl over gently simmering water, making sure that the water is not touching the bottom of the bowl. Mix until all of the ingredients are evenly combined. Add the lemon juice and zest. Mix constantly until the mixture is creamy and thick enough to coat the back of a spoon (approx. 10-15 mins). Add the butter and stir the mixture until the butter has melted. Remove the bowl from the heat and let it cool down.

Gluténmentes piskóta / Glutenfree sponge cake

Sütés ~30-40 perc 18°C-ra előmelegített sütőben /  baking ~30-40 mins 18°preheated oven

6 db nagy tojás / 6 large eggs
100 g mandulaliszt / almond flour
30 g zabpehely liszt / oatmeal flour (glutenfree)
30 g étkezési keményítő / starch
50 g cukor / sugar
50 g eritrit / erythritol
20 g olvasztott vaj / melted butter
1-2 evőkanál mák / 1-2 tablespoons poppy seed
1 teáskanál szódabikarbóna / 1 teaspoon baking soda
csipet só / pinch of salt

Kenjük ki vajjal és lisztezzünk ki egy 20-23 cm átmérőjű kerek tortaformát. Keverjük össze a száraz hozzávalókat a cukor és az eritrit kivételével. Válasszuk szét a tojásokat és a sárgáját keverjük ki a cukorral és az eritrittel. Ha már feloldódott a cukor/eritrit és a keverékünk picit kifehéredett és habos, akkor apránként adjuk hozzá a száraz hozzávalókat. Közben verjük kemény habbá a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd óvatosan forgassuk bele a habot az addigra kikevert tésztába. Öntsük és oszlassuk el a tortaformába, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára (180 °C, kb 30-40 perc).


Grease and flour a 20-23 cm round baking pan. Mix all of the dry ingredients except the sugar and erythritol. Separate the egg yolks from the whites. Mix the sugar/erythritol with the egg yolks until the sugar/erythritol are melted and the mixture is whitened a little bit and fluffy. Add and mix into the egg yolks the dry ingredients in small portions. Beat the room-temperature egg whites with a pinch of salt until you got a fluffy cloud. Gently stir the egg whites into the mixture until it is evenly combined then pour and spread into the pan. In a preheated (180 Celsius degree) oven bakes until it gets golden brown (approx. 30-40 mins).


Túrókrémhez / Curd filling

750 g túró / curd (cottage cheese)
200 ml hideg habtejszín /cold (heavy) cream
25 g erythritol
50 g sugar
1 citrom héja és leve / 1 lemon zest and juice
1,5 teáskanál konjac liszt / 1.5 teaspoon konjac flour

A túrókrémet csak az után készítsük el, hogy a piskóta kihűlt. Keverjük ki a túrót az édesítőkkel, citromlével és héjjal. Verjük habbá a tejszínt, majd adjuk hozzá a konjac lisztet. Keverjük el és azonnal adjuk a túróhoz. Alaposan forgassuk össze és mehet is a tortára.

Make the curd filling after the sponge cake is cooled down. Mix the curd, sugar, erythritol, lemon zest and juice until all of the ingredients are evenly combined. Make a whipped cream, then stir the konjac flour into the cream. Imediatly stir the whipped cream and the curd.


Állítsuk össze a tortát / Assemble the cake

Ha kihűlt a piskóta, akkor vágjuk félbe. Az egyik felét tegyük vissza a sütőformába és kenjük meg két-három evőkanál citrom krémmel. Opcionálisan díszítsük eperrel, majd öntsük bele az éppen előtte elkészített túrókrémet. Oszlassuk el a krémet, majd tegyük rá a piskóta másik felét és óvatosan nyomjuk le. Tetejét kenjük meg a maradék citromkrémmel és díszítsük eperrel, habcsókkal és/vagy macaronnal. 

When the sponge cake is cooled down, cut into half. Place back one half of the sponge cake into the baking pan. Spread 2-3 tablespoons of lemon curd on the surface of sponge cake. Optionally decorate with strawberries, then pour and spread the curd mixture. Place the other half of the sponge cake on the top of the curd filling and gently press down. Spread the rest of the lemon curd on the top of the cake and decorate with strawberries, meringue or/and macarons.


Jó étvágyat / Enjoy Your Meal! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések