Benedict tojás füstölt lazaccal, spenóttal és két perces zabos angol muffinnal / Egg Benedict with smoked salmon, spinach and two minutes oaty English muffin

A reggeli az egyik legfontosabb étkezés számomra. Hétköznap általában nincs időm időigényes reggelik elkészítésére. Hétvégén ezzel szemben amennyire csak tudom megadom a módját. A mostani recept/reggeli ausztráliai emlékeket ébresztett bennem. Náluk sokkal nagyobb kultúrája van a reggelinek. Egész nap lehet szinte bárhol enni reggeli típusú ételeket. Jó lenne, ha több ilyen hely nyílna itthon is. Persze ők nem zabból készítik az Angol muffint, de a saját kreativitásomat is bele szerettem volna csempészni ebbe a receptbe. Remélem ti is kedveteket lelitek majd benne. :)


Breakfast is one of the most important meals of my day. On weekdays I usually do not have enough time to make time-consuming meals for breakfast. However, at the weekends I like spending more time making it. This recipe/breakfast brings me back to Australia. The breakfast culture is one of the important parts of their lifestyle. You can eat breakfast type meals all day. It would be really nice if there were more places like those ones in Hungary. Obviously, they do not make English muffin with oatmeal flour, but I wanted to bring my ideas and creativity into this recipe. I hope you will enjoy it too. :)



Energia- és tápanyagtartalom / energy and nutrition facts 

750 kcal/2 darab/2 pieces (fehérje/protein: 38 g, szénhidrát/carbohydrate: 36 g, zsír/fat: 48 g)


Elkészítési idő ~30 perc / Preparation time ~30 min



Hozzávalók (2 személyre) / Ingredients (for two)



Két perces zabos angol muffin / 2 minutes Oaty English Muffin


100 g zabpehelyliszt vagy darált zabpehely / 100 g oatmeal flour or ground oatmeal
1 közepes tojás / 1 medium whole egg
1/2 teáskanál só / 1/2 teaspoon salt
1-2 evőkanál víz/tej/növényi "tej" / 1-2 tablespoons water/milk or non-dairy milk
1/2 tk szódabikarbóna / 1/2 teaspoon baking soda
1 teáskanál kókuszolaj vagy más növényi olaj / 1 teaspoon coconut oil or other vegetable oil


Hollandi mártáshoz / Hollandaise sauce


1 tojássárgája / 1 egg yolk
1-2 evőkanál citromlé / 1-2 tablaspoon lemon juice
1/2 teáskanál mustár / 1/2 teaspoon mustard
nagy csipet só / large pinch of salt
50 g olvasztott vaj / 50 g melted butter
1-2 evőkanál hideg víz, ha szükséges / 1-2 tablespoons cold water, if it's needed
1 teáskanál friss kapor / 1 teaspoon fresh dill


Párolt spenót / Steamed spinach


100-150 g spenót levél / 100-150 g fresh spinach
1/2 evőkanál vaj / 1/2 tablespoon butter
2 gerezd fokhagyma szeletelve / 2 cloves sliced garlic
só,bors / salt and pepper


Buggyantott tojás / Poached egg


1-1,5 liter víz / 1-1,5 liter water
nagy csipet só / large pinch of salt
1 evőkanál fehérbor- vagy alma ecet / 1 tablespoon white wine or apple vinegar


100 g füstölt lazac / 100 g smoked salmon


Az angol muffinhoz minden hozzávalót keverjünk össze egy tálban, majd felezzük el két egyforma bögrébe. Tegyük mikrohullámú sütőbe 2 percre magas fokozaton. Mikor kihűltek a muffinok szeleteljük fel őket és kevés zsiradékon pirítsuk meg minkét oldalukat.


For the English muffin mix all ingredients in a bowl until evenly combined, then divide the mixture into two same size mugs. Microwave on high for two minutes. If it is firm and chilled a little bit you can remove it from the mug easily. When the muffins cool down, slice them into two or three pieces. Melt a little butter or coconut oil in a pan and toast both sides of the slices.


A Hollandi mártást nagyon egyszerű elkészíteni. Olvassuk meg a vajat. Közben a tojás sárgáját keverjük ki a mustárral és a citrom levével egy hőálló tálban. Gőz felett folyamatos keverés mellett készítsük el a mártást. Kis adagokban adjuk a tojásos keverékhez a vajat. Amikor el kezd sűrűsödni vegyük le a gőzről. Ha túl sűrű lenne adjunk hozzá egy kevés hideg vizet, vagy citromlevet. Ízlés szerint sózzuk és kaporral ízesítsük.



Hollandaise sauce is very easy to make. Melt the butter, then separate an egg yolk and mix it with the mustard and lemon juice. Put the mixture over a pan of gently simmering water. Add the melted butter to the egg in small portions and whisk well between each addition. You should get a smooth, thickened sauce. You can loosen the mixture with some cold water or lemon juice if needed. In the end season with salt and dill.

A spenót elkészítéséhez olvasszunk vajat. Adjuk hozzá a spenótot és a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és közepes lángon, körülbelül 2-3 perc alatt pároljuk készre.


For the spinach melt the butter in a non sticking frying pan. Put the garlic and the spinach into the pan and steam for 2-3 minutes on medium heat.

Talán a legmacerásabb része ennek az ételnek a buggyantott tojás. Egy edényben melegítsünk vizet (3-5 centi mély legyen). Tegyük bele az ecetet és a sót. Ha elkezd csendesen forrni húzzuk félre. Egy kanál segítségével csináljunk örvényt a vízben és a közepébe, egy hirtelen mozdulattal helyezzük az egész tojást. Az örvény fogja egyben tartani a tojásunkat. Pár perc után a fehérje megszilárdul és kivehetjük egy kanál segítségével.

Maybe the most difficult part of this meal is the poached egg. In a medium large pan heat water (3-5 centimeters deep) with a large pinch of salt and 1 tablespoon of white wine or apple vinegar. When it's start to simmering remove the pan from the heat. Spin your spoon around in the pan and drop the egg into to the middle. The spinning water help hold the egg together. Wait until the eggwhite firm and you can carefully remove from the water.

Ha mindennel megvagyunk már csak össze kell állítanunk az ételt. A pirítósok tetejére halmozzunk a spenótból, majd jöhet a lazac és a tojás. Végezetül öntsük nyakon a Hollandi mártással.

To assemble, top the toasted muffin with spinach and a slice of smoked salmon. Put a poached egg on top of the salmon, then pour some hollandaise sause over.




Jó étvágyat! :) Enjoy Your Meal! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések