Vegan citromos-mákos cupcake vegan citromkrémmel

Azt már sokan tudjátok, hogy Édesanyám vegan, így most is neki készítettem ezt a süteményt (bár szerintem mindenki más többet evett belőle, mint Ő). Nem meglepő módon hazautaztam Húsvét apropóján. Természetesen mire hazaértem süteményhalmok várták már a rokonságot, amikből Anyukám nem ehetett. Persze készített magának is süteményt, de "sajnos" túl jól sikerült, ami egyet jelent azzal, hogy mindenki azt ette, mikor véletlenül betévedt a kamrába. Egyébként is sütöttem volna neki valamit, de így muszáj volt nehogy szó érje a ház elejét. :)


Előkészítés 15 perc sütés ~15-20 perc 180 °C-ra előmelegített sütőben

Hozzávalók (12 db)

Tészta:
200 g reszelt alma (kis lyukú sajtreszelőn, vagy almareszelőn)
200 ml kókusztejszín/kókuszkrém
100 g agave- vagy juharszirup esetleg méz
150 g búzafinomliszt vagy fehér tönkölyliszt
50 g teljes kiőrlésű búzaliszt vagy teljes kiörlésű tönkölyliszt
1,5 teáskanál szódabikarbóna
150 g frissen facsart citromlé (ha bio citrom akkor 1 citrom héja is)
1 evőkanál mák


+ kókuszzsír a formák kikenéséhez, ha nem használunk papírt

Citromkrém/Lemon curd
100 g frissen facsart citromlé (ha bio citrom akkor 1 citrom héja is)
100 g agave- vagy juharszirup esetleg méz
200 ml kókusztejszín/kókuszkrém
20-30 g kukoricakeményítő (Mennyisége függ attól, hogy mennyire szeretnénk sűrűre a krémet)

Kenjük ki a muffin sütőformát kókuszzsírral. Egy tálban mérjük ki az összes hozzávalót és keverjük egyneművé a masszánkat. Osszuk szét a formákba, ...



... majd tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre (középső rács, alul-felül sütés).

Amíg sül egy főzőedénybe mérjük ki a citromkrém hozzávalóit. Alacsony fokozaton/kis lángon folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg besűrűsödik. Tegyük egy tálba. miközben hűl keverjük át párszor a krémet.

Habzsák segítségével díszítsük fel a kihűlt süteményeinket.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések