Vegan sajttorta / Vegan New York Cheesecake
Hazánkban is egyre nagyobb teret hódit a növényi alapú táplálkozás, vagy más néven veganizmus. Édesanyám betegség miatt választotta ezt az életformát már több, mint 15 éve. Most volt a 65. születésnapja, ezért megleptem ezzel a tortával. Ha nem is vagy vegán, de laktóz, tejfehérje vagy tojás allergiád van, akkor neked is tökéletes lehet ez a recept.
Előkészítés 15 perc, sütés 25-30 perc 180 °C előmelegített sütőben
Hozzávalók (21 centiméteres csatos formához)
Tésztához
100 g zabpehely, vagy zabpehelyliszt
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
80 g kókusz zsír
150 g alma (meghámozva, kimagozva)
1 ek. agave- vagy juharszirup esetleg méz
"Sajtkrémhez"
200 g natúr kesudió (legalább 4 órára vízbe áztatva)
200 g natúr tofu (ha kapunk, akkor selyemtofu)
200 ml kókusz krém/tejszín
2-3 ek. agave- vagy juharszirup esetleg méz
1 rúd vanília vagy 1 zacskó vaníliás cukor
2-3 csapott ek. kukoricakeményítő
1 citrom leve és héja
A tészta elkészítésekor a zabpelyhet a búzaliszttel daráljuk le egy robotgépben, vagy kávédarálóban.
A robotgépbe dobjuk bele az almát (le is reszelhetjük kis sajtreszelőn, vagy almareszelőn) és addig pürésítsük, amíg homogén nem lesz.
Adjuk hozzá az édesítőt és a kókuszzsírt. Pár másodperc alatt a tészta összeáll egy labdává. Természetesen ezt kézzel is elvégezhetjük.
Egy sütőpapírral bélelt csatos tortaformába nyomkodjuk a tésztát, majd tegyük hűtőbe, hogy a kókuszzsír megdermedjen.
A sajtkrémhez szűrjük le a beáztatott kesudiót. Az összes hozzávalót tegyük egy robotgépbe ,vagy turmixgépbe.
Addig turmixoljuk, amíg egy homogén krémet nem kapunk.
Öntsük a krémet a tészta tetejére és oszlassuk el egyenletesen.
Előmelegített sütőben 180 °C-on 25-30 percig süssük. Ekkor még egy picit remegős a közepe. Nyitott sütő mellett hagyjuk kihűlni. Hűlés közben elválik a torta az edény falától. Érdemes közben ránézni és körbevágni, ha valahol nem vált volna el, mert megrepedhet a teteje.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése