Almás pite újragondolva

Édesanyám almás pitéjénél nincs jobb a világon, de ahogy minden receptre erre is néha ráfér egy kis újítás. Így most finomliszttől mentesen alacsonyabb glikémiás indexxel lényegült át ez az édesség. :)


Előkészítés 20-30 perc, sütés 30-40 perc 180 °C-ra előmelegített sütőben

Hozzávalók (cm x cm)

Tésztához:

200 g teljes kiőrlésű zabpehelyliszt
200 g fehér tönkölyliszt
100 g hideg kókuszzsír/ hideg vaj
4 ek. méz
3 tojás
1 tk. szódabikarbóna

Töltelékhez:

1-1,5 kg alma reszelve
1 ek. kókuszvirágcukor, vagy méz
1-2 tk őrölt fahéj

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Osszuk két részre, majd csomagoljuk frissentartó fóliába és tegyük hűtőbe. Ha kókuszzsírral dolgozunk érdemes negyed órára a fagyasztóba tenni, hogy hamarabb tudjunk vele dolgozni.

Almát reszeljük le és keverjük össze a többi ízesítővel.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tepsi méretűre a tésztát (kb 1,5-2 mm vastag legyen).

Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük a tésztát. Szórjuk meg zsemlemorzsával vagy egy kevés zabpehelyliszttel, hogy az alma felesleges levét felszívja.


Kicsit nyomkodjuk ki a reszelt alma levét, ha szükséges, majd egyenletesen oszlassuk el a tésztán.


Nyújtsuk ki a a tészta másik felét is és borítsuk rá az almára. Egy villa "hátával" nyomkodjuk le a tésztát, majd kenjük meg felvert tojással.


180 °C előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Nem kell megvárni míg teljesen kihűl, már langyosan is szeletelhető a pite.


Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések