Marcipános-mandulás aszalt sárgabarackos bejgli

A bejgli elmaradhatatlan része a magyar Karácsonyi asztalnak. Legtöbb helyen mákos vagy diós bejgli szerepel a menüsorban, de nyugodtan engedjük szabaddá a fantáziánkat és készítsünk gesztenyés vagy ebben az esetben marcipános mandulás változatokat is. Nagyon sokáig én se tudtam, hogy miért mákos vagy diós a tradicionális bejgli. A megoldás a népi hiedelmek között lapul. Felmenőink úgy gondolták, hogy a mák bőséget hoz, a dió pedig a rontásoktól véd meg minket. Bár a bejglit tradicionális magyar fogásnak tartjuk, azonban nálunk az osztrákok honosították meg a XIX. században és eredetileg Sziléziából származik, ahol a XIV. századtól kezdve készítik.

Előkészítés: 20 perc, sütés ~30 perc 180 °C előmelegített sütőben

Hozzávalók (2 rúdhoz):

Tészta:

250 g finomliszt
100 g vaj
csipet só
30 g cukor
80-100 g tej
8-10 g friss élesztő
1 felvert tojás
Kenéshez:
+1 sárgája

Töltelék:

400 g darált mandula
200 g marcipán
80-100 g méz
100 g aszalt sárgabarack
rum

A tésztához nem kell az élesztőt felfuttatni, csak hozzá kell morzsolni a liszthez. A tészta összes hozzávalóját a tojás felével dolgozzuk össze. A tej mennyisége függ a tojás méretétől is, ha ragacsos maradna a tészta, akkor adjunk hozzá még egy kevés lisztet. Gyúrjuk át alaposan és tegyük hűtőbe fél órára.

Amíg pihen a tészta készítsük el a tölteléket. Vágjuk apró kockákra a sárgabarackot és áztassuk rumba, vagy rumaromával elkevert vízbe. Melegítsük meg a tejet, majd öntsük a mandula és méz keverékéhez. Dolgozzuk alaposan össze, majd a leszűrt aszalt sárgabarackot is keverjük bele. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megkennénk vele a tésztát. A marcipánt is beledolgozhatjuk a töltelékbe, de én külön szoktam vele megkenni a tésztát. (Opcionálisan rakhatunk bele meg egy kevés narancshéjat és/vagy fahéjat is.)

Ha mindennel elkészültünk nyújtsuk ki a tésztát körülbelül kb. 2 mm vékony téglalappá. A széleket leszámítva kenjük meg a marcipánnal, majd a töltelékkel. Amennyiben a töltelékbe kevertük a marcipánt akkor egy lépésben meg is vagyunk. A rövidebbik oldalaknál hajtsuk vissza a tésztát és egy nagy kés segítségével nyomjuk le a töltelék szintjére. Ha így járunk el akkor nem fog kifolyni a töltelék és egyenletes lesz a rudunk.


A hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel a tésztát. A végén kicsit még hengergessük meg, majd mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe.


A tojás másik felét keverjük el egy tojás sárgájával és kenjük meg mindenhol a bejgli tetejét vele. Hagyjuk száradni bő 10 percet, majd kenjük meg újra és újabb 10 perc pihentetés következik. Ettől lesz márványos a bejgli teteje. Ekkor már megszurkálhatjuk a tetejét pár helyen, hogy a keletkező gőzök eltávozzanak. Én pluszban még egész mandulával díszítettem.


Előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések