Rozmaringos sült pisztráng

Folyamatosan mondják, hogy kevés halat eszünk mi magyarok, miközben folyók szelik át országunkat és van saját "tengerünk" is. Mi persze azzal védekezünk, hogy a szó szerint vett tengeri halakat csak követett módon tudjuk beszerezni és sokan csak ezeket preferálják. Ezen embereknek ajánlanám figyelmébe a pisztrángot, ami manapság már egyáltalán nem elérhetetlen úri lakoma. :)


Előkészítés: 15 perc, sütés ~8-10 perc

Hozzávalók (2 személyre):

2 db egész pisztráng (~500-600 g)
4 ek. olívaolaj
1-1,5 tk. tengeri só
1/2 tk. bors
1-2 ek. őrölt rozmaring (friss is lehet természetesen)
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 citrom


A citrom kivételével a pác összes hozzávalóját keverjük össze. Mossuk meg a pisztrángot és ha szükséges kaparjuk le róla az apró pikkelyeket. Irdaljuk be mindkét oldalát, majd a páclevével alaposan dörzsöljük be a hasát és jusson bőven a beirdalt részekbe is. Hasába tegyünk egy-egy szelet citromot, majd pihentessük harminc percet szobahőmérsékleten.

Forró, tapadásmentes serpenyőben süssük mindkét oldalát addig, amíg a bőre szép aranybarna és ropogós nem lesz. Közben locsoljuk meg egy kevés citromlével. 

Én salátaágyon tálaltam balzsamecetes céklachipsszel.

Jó étvágyat! :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések