Shimeji gombás bruschetta

Olaszországban nagyon nagy népszerűségnek örvend a bruschetta (ejtsd: bruszketta), mint előétel. Ahány tájegysége van Olaszországnak, annyi változatban készítik. Készülhet bárányhússal, paradicsommal, pepperoncino-val.... A közös bennük, hogy szinte kivétel nélkül pirított kenyéren tálalják, amit olívaolajjal és sok esetben fokhagymával is megkennek. Kicsit elszakadva az olasz hagyományoktól egy kis Shimeji, vagy más néven bükkfa gombával készítettem most el.

Előkészítés 10 perc, főzés 20 perc.

Hozzávalók (2-3 személyre):

1 nagy marék Shimeji gomba (bükkfa gomba)
1 ek. balzsamecet
1 babérlevél

3 szál karikákra vágott újhagyma
1 kis fej apróra vágott lilahagyma
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
10 db koktélparadicsom felaprítva
nagy csipet oregánó és bazsalikom

1 ek. olívaolaj


Valamilyen általunk kedvelt ropogós héjú kenyér a tálaláshoz.



Fél liter vízbe tegyünk egy evőkanál balzsamecetet, egy babérlevelet és ízlés szerint sót. Tegyük bele a gombát és főzzük körülbelül 10 percen keresztül, majd szűrjük le. /Erre azért van szükség, mert a gomba nyersen kesernyés ízű, ami főzést követően eltűnik./



Közben forró serpenyőben egy kevés olívaolajon pároljuk pár percig az apróra vágott lilahagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Amint megérezzük a fokhagyma illatát adjuk hozzá a többi hozzávalót. Ízlés szerint fűszerezzük, majd pár perc alatt készre pároljuk.


Hozzá olívaolajjal megkent teljes kiőrlésű kenyeret pirítottam sütőben.

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések