Spenótos lazac édesburgonyával

A lazacot senkinek sem kell bemutatnom. Jellegzetes színe és kellemes állaga igen közkedveltté tette hazánkban is. Kevésbé erőteljes "hal" íze miatt a lazacot sok olyan emberrel is meg lehet szerettetni, akik korábban semmilyen formában nem voltak hajlandóak elfogyasztani a halat.



Előkészítés 15 perc, főzés/sütés 30 perc


Hozzávalók (2-3 főre):


30 dkg lazacfilé
1 marék bébispenót
2 ek. olívaolaj
1-1,5 ek. finomliszt (BL 55)
3-4 dl tej /laktózmentes/
3 gerezd fokhagyma
1 közepes tojás
2-3 nagyobb édesburgonya
só, bors, szerecsendió
szárított, vagy apróra vágott friss kapor
citrom



A lazacfiléket sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg kaporral ízlés szerint. Vékonyan kenjük meg mindkét oldalukat olívaolajjal.

Az édesburgonyát hámozzuk meg és vágjuk fel nagyjából egyforma hasábokra. Sózzuk, borsozzuk ás locsoljuk meg egy kevés olívaolajjal. 200 °C-os előmelegített sütőben körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. Félidőnél forgassuk át a hasábokat.


Amíg sül a burgonya fonnyasszuk meg a bébispenótot egy kevés olívaolajon.


Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát. Pár másodperc elteltével szórjuk meg a liszttel és alaposan forgassuk össze. Folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a tejet. /Folyamatos kevergetéssel, valamint ha felmelegítjük a tejet elkerülhetjük a csomóképződést./ Kevés frissen reszelt szerecsendióval ízesítsük. Ha szükséges sózzuk, borsozzuk. Amint elérte a kívánt sűrűséget húzzuk félre a gázról és keverjünk hozzá egy egész tojást.


Ezt követően egy serpenyőt forrósítsunk fel és a lazac szeletek mindkét oldalát 2-4 perc alatt készre sütjük /A sütési idő a szelet vastagságától függ/. Végén locsoljuk meg egy kevés citromlével.

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések