Fahéjas epres galette

Pofonegyszerű francia édesség, amivel bárkit elkápráztathatunk. Ebben az esetben, hogy áldozzunk egy kicsit az egészséges életmód oltárán a tésztája részben teljes kiőrlésű búzalisztből készült.

Előkészítési idő 20-30 perc, sütés ~ 20-30 perc (180 °C, légkeverésen 160 °C)

Hozzávalók:

Tésztához
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
50 g finomliszt (BL 55)
75 g felkockázott hideg vaj
2 ek. barna nádcukor
1 közepes/nagy felvert tojás fele

Töltelékhez
300 g eper felszeletelve
1 ek. barna cukor
1 ek. kukorica/burgonyakeményítő
1 nagy csipet fahéj



A tészta hozzávalóit dolgozzuk össze robotgéppel vagy kézzel. Ügyeljünk rá, hogy ne gyúrjuk túl a tésztát. Ha nem elég rugalmas tehetünk még hozzá a tojásból, vagy egy kevés hideg vizet. Formázzunk belőle korongot, majd csomagoljuk be és legalább fél órára tegyük hűtőbe. /Fagyasztóba is tehetjük, ha szeretnénk meggyorsítani a folyamatot./

Az epret keverjük össze a cukorral, és hagyjuk állni. Közben a tésztát vegyük ki a hűtőből és egy meglisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki körülbelül 2 mm vastag koronggá. /Nem baj ha nem szabályos, de ha zavar minket, akkor egy csatos tortaformával szabályos kört vághatunk belőle./

Csepegtessük le az epret, majd keverjük össze a keményítővel és kevés fahéjjal. Halmozzuk a tészta közepére úgy, hogy a szélétől egy 3-5 centis sáv szabadon maradjon. Hajtsuk rá töltelékre a tészta szélét és kenjük meg a maradék felvert tojással.

Előmelegített sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.


Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések