Házi gyros rozmaringos-zsályás csirkemell csíkokkal

Gyrost nem csak a helyi kifőzdéből szerezhetjük be, de otthon is egyszerűen elkészíthetjük a saját ízlésünk szerint. Nem nagyobb ördöngösség, mint egy pizzát vagy bármely más kelt tésztát elkészíteni.

Előkészítés: 1 óra, sütés/főzés: 20 perc

Hozzávalók (4 személyre):

Tésztához:

30 dkg finomliszt (BL 55)
2 dl víz
1/2 friss élesztő
csipet cukor
1 tk só (ízlés szerint)
egy közepes chili paprika
2 ek. napraforgó vagy olívaolaj

Csirkéhez:

20-30 dkg friss csirkemell
1/2 tk. szárított zsálya
1/2 tk. szárított rozmaring
1 gerezd reszelt fokhagyma
1-2 ek. napraforgóolaj
só, bors

Öntet:

200 g natúr joghurt
1 gerezd reszelt fokhagyma
só, bors

+ zöldségek ízlés szerint és reszelt/morzsolt sajt (trappista, feta,....)

A lisztet szitáljuk bele egy nagy tálba. Kevés cukorral és vízzel keverjük el az élesztőt, majd öntsük a tészta közepébe. Meleg helyen, egy konyharuhával lefedve körülbelül 15 percig hagyjuk pihenni, míg az élesztő egy kicsit felfut.

Adjuk a tésztához a többi hozzávalót és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. /A vizet apránként adagoljuk./ Meleg helyen 45-50 percig kelesszük a tésztát.


Közben csíkozzuk fel a csirkemellet és keverjük össze a fűszerekkel és az olajjal. /A húst előre is elkészíthetjük, hogy pácolódjon./

Ha megkelt a tészta, akkor egy belisztezett felületen nyújtsunk belőle 25-30 cm-es korongokat és száraz forró serpenyőben süssük meg mind a két oldalát. A lehető legvékonyabbra nyújtsuk ki a tésztát. Ha már erősen hólyagosodik, akkor fordítsuk meg. Ne süssük túl sokáig, mert kemény lesz a tészta. /Ha liszt odapirulna, akkor egy papírral töröljük ki a serpenyőt a következő sütése előtt./


A tésztasütéssel párhuzamosan, vagy utána készítsük el a csirkét. Egy serpenyőben pirítsuk szép aranybarnára a csíkokat. /Ha szükséges akkor tegyünk alá még egy kis olajat./


Felszeletelt zöldségekkel és a joghurtos öntettel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések