Sült kacsamell balzsamecetes aszalt szilvával és fetasajtos édesburgonyapürével

Kacsát méltatlanul keveset eszünk, pedig ha jól készítjük el, akkor az egyik legízletesebb szárnyas étel válhat belőle. Sajnos az ára miatt sem kerül be a legkedveltebb húsok közé, de néha azért becsempészhetjük a konyhánkba.
Előkészítés: 15 perc, főzés/sütés: 30 perc

Hozzávalók (2 személyre):

2 db közepes kacsamell filé
2 db közepes burgonya
2 db kisebb édesburgonya
2-3 ek balzsamecet
1 marék aszalt szilva
1-2 tk. barna cukor (ízlés szerint)
kevés tej
1 ek. olívaolaj
fetasajt
só, bors


Pucoljuk meg a burgonyákat és kockázzuk egyforma darabokra, majd tegyük fel főni sós vízben. Közben mossuk meg a kacsamelleket, majd itassuk le és irdaljuk be a bőrös oldalát, ügyelve arra, hogy ne vágjuk be a húsig. Sózzuk, borsozzuk mind a két oldalát. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra.




Bőrős oldalával lefelé kezdjük el pirítani a kacsamelleket, majd pár perc elteltével fordítsuk meg. A fölösleges zsírt öntsük ki a serpenyőből. Ha már szép kérget kapott mind két oldalán, akkor tegyük sütőbe egy erre alkalmas serpenyővel együtt, vagy egy külön tepsiben. Körülbelül 15 perc alatt készre sütjük.



Ha a burgonyák megpuhultak, akkor szűrjük le és törjük össze, ha kell sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá az olívaolajat és a tejet, majd alaposan dolgozzuk össze, amíg az összes csomó el nem tűnik. /Ha szükséges egy szűrőn is átpasszírozhatjuk/

Közben a barna cukrot karamellizáljuk meg, öntsük fel a balzsamecettel és adjuk hozzá az aszalt szilvát. Forraljuk össze, amíg egy kicsit besűrűsödik és a szilvákat mindenhol be nem fedi.


Ha kész a kacsamell, akkor vegyük  ki a sütőből és hagyjuk egy kicsit pihenni. Ennyi sütési idő után enyhén rózsaszín marad a közepe.

Tálaláskor a pürére morzsoljunk ízlés szerint fetasajtot.

Jó étvágyat! :)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések