Étcsokoládés mokkatorta

Én személy szerint nem kávézom napi rendszerességgel, de imádom az ízét, illatát a frissen főzött feketének, ezért rendszeresen használom süteményekben, például ebben a receptben töménytelen mennyiségű étcsokoládéval kombinálva.
Előkészítés: 20 perc, sütés: ~15-20 perc 180 °C (légkeverésen 160 °C)

Jó étvágyat! :)
Hozzávalók:

Omlós tésztához:
20 dkg finomliszt (BL55)
10 dkg hideg vaj
5 dkg kristálycukor
1 egész tojás
1 csipet só

Krémhez:

250 g mascarpone
4 dl 30%-os habtejszín
200 g étcsokoládé
1 ek. barna cukor
4-6 ek. frissen főtt kávé
1 tasak zselatin fix (nem kell melegíteni)

+ étcsokoládé díszítéshez

A tészta hozzávalóit alaposan dolgozzuk/ gyúrjuk össze.


Kerekre nyújtsuk ki, majd folpackba csomagolva pihentessük a hűtőben legalább fél-1 órát.


Sütőpapírral béleljük ki a csatos sütőforma alját. Érdemes rákapcsolni a forma keretét, majd körbevágni a papírt.


Nyújtsuk ki a tésztát, majd a forma keretével vágjuk ki a tésztát, mintha pogácsát szaggatnánk.



A forma alját béllejük ki és szurkáljuk meg egy villával a tésztát, majd a maradék tésztával készítsük el a karimáját. Ha nem lenne egyforma magas, akkor vágjuk körbe egy késsel.


"Vakon" süssük a tésztát 15-21 percig előmelegített sütőben, míg szépen megpirul. Amíg forró kenjük meg felvert tojással. /Így nem áztatja el a tésztát a krém./ Ha kész hagyjuk kihűlni.


Étcsokoládét a kávéval és a barna cukorral olvassuk meg mikróban.


 Ha már csak langyos, akkor keverjük a mascarponéhez.



A tejszínt verjük kemény habbá, majd dolgozzuk össze a zselatin fixxel. Óvatosan keverjük a mascarponés krémhez a habot. 


Egyenletesen oszlassuk el a tésztában, és reszeljünk a tetejére étcsokoládét.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések