Mindenmentes vegán brownie torta

Újabb vegán mindenmentes torta mindazoknak, akik nyitottak kipróbálni az új dolgokat vagy kénytelenek bizonyos dolgokat száműzni az étkezéseikből.

Előkészítés 10-15 perc, sütés 30 perc 180 °C, majd további 10-15 perc 160 °C

Hozzávalók (~ 20 cm csatos tortaformához):

Tésztához
200 g 70%-os étcsokoládé
100 g kókuszliszt
100 g banán (1 db közepes)
3 ek. darált chia mag
50 g xilit/méz/agave szirup/kókuszvirág cukor
(ami éppen van otthon)
50 g kókuszzsír
1,5 tk. szódabikarbóna
100 ml kókusztej

+kakaópor a forma "kilisztezéséhez"

Ganache
50 g 70%-os étcsokoládé
40 ml kókusztej
1/2 ek. kókuszzsír


Egy tálban gőz felett olvasszuk össze a kókuszzsírral az étcsokoládét. Daráljunk le három evőkanál chia magot és öntsük hozzá a kókusztejet. Amíg megtagad a darált chia mag mérjük ki a torta száraz hozzávalóit. Egy villa segítségével törjük össze a banánt. Adjuk a száraz összetevőkhöz az összes többi hozzávalót, majd egy kézi mixerrel dolgozzuk csomómentesre.


Kókuszzsírral kenjünk ki egy csatos tortaformát, majd "lisztezzük" ki cukrozatlan kakaóval.


180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 30 percig, majd további 10-15 percet 160 °C-on. Közben a tetejére készítjük el a ganache-t. Melegítsük fel a kókusztejet forráspontig, majd adjuk hozzá a csokit és a zsiradékot. Addig keverjük míg egy szép fényes krémet nem kapunk. A ganache-t egyenletesen oszlassuk el a torta tetején. Én személy szerint jobban szeretem hidegen, de aki melegen szeretné enni, annak ajánlanék hozzá egy kis vegán epres banános fagylaltot.

Jó étvágyat! :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések